Både Oslo og Bergen styres etter en parlamentarisk modell. Nå flørter til og med Stavanger med tanken. Etter valget i høst bør Trondheim en gang for alle innføre parlamentarisme. Forskjellen vil vi merke nærmest på dagen. Det vil gjøre politikken mer engasjerende ved at vi vil stille politikere og byrådet til ansvar.

Politikken i Trondheim er den kjedeligste, og minst spennende av alle de norske storbyene. Grunnen er utvilsomt at denne styres etter den såkalte formannskapsmodellen. Dagens styring legger til rette for at politikere tar æren når ting går bra, og at ansvar blir en kasteball mellom politikere og administrasjonen når ting går mindre bra, eller katastrofalt. Eksempelvis for sistnevnte er BOA-saken.

En parlamentarisk styring, eller et byråd for Trondheim vil fungere noe lignende som hvordan Norge styres. Bystyret vil utnevne et byråd som vil både ha utøvende og instruerende makt ovenfor kommunale enheter, i motsetning til dagens system hvor formannskapet ikke har instruksmyndighet. En viktig prinsipiell endring er at formannskapet sitter trygt, uansett. Det gjør ikke et byråd. Et bystyre kan når som helst kaste et byråd gjennom et mistillitsvotum. Et parlamentarisk styre i Trondheim vil styrke demokratiet ved at de som bestemmer er alltid gjort ansvarlig for de vedtakene som er gjort, og ikke kan vende seg bak kommunedirektøren.

I løpet av de siste årene, har byråder måttet gå i både Oslo og Bergen. I Trondheim har formannskapet sittet trygt gjennom ulike skandaler, blant annet BOA-skandalen. Tidligere byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer gikk som følge av barnevernsskandalen. For å være helt ærlig så fikk han min respekt for at han tok ansvar og gikk av som byrådsleder. En lignende sak i Trondheim hadde blitt en kasteball mellom politikere og administrasjonen helt til alle har glemt saken. Slik som historikken er i Trondheim. Et eksempel for denne påstanden er BOA-saken i Trondheim. Det førte til store avisoppslag, sterk kritikk fra brukere og kontrollkomiteen, men til syvende sist var det ingen i formannskapet som gikk av. Alle satt trygge i jobbene sine. På lik linje som Oslo og Bergen, bør også vi i Trondheim ha mulighet til å stille de ansvarlige politikere til veggs.

Til syvende sist, en ting er sikker.

Det har i realiteten vært et stort flertall for innføring av parlamentarisme i mange år, men Arbeiderpartiet har forhandlet det bort hver gang. Nå er de usikre, og vil ikke gi et klart svar. Vi vet ikke hva de vil vedta, selv om medlemmene deres i bystyrekomiteene er positive til parlamentarismen.

Vi i Høyre vil vrake dagens formannskap og innføre parlamentarismen fordi vi tror på ansvarliggjøring av byens drift. Bystyret må få mulighet til å gi politikere avskjed, eller på godt trøndersk, gi politikere sparken om ting går virkelig galt. Så gjenstår det å se om Arbeiderpartiet og de rødgrønne er klare for å gjøre trondheimspolitikken mer spennende, og ikke minst klare for å stå til ansvar – hver eneste dag.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.