Studentene gjør Trondheim til en mer levende, mer nysgjerrig og morsommere by å bo i.

Mandag tropper tusenvis av studenter opp til NTNUs høytidelige velkomst for nye studenter. Også BI og andre høgskoler tar i dagene som kommer imot unge mennesker som flytter til byen vår for å lære. Over 35 000 av byens innbyggere er studenter. De beriker byen.

Bare Oslo har flere studenter enn Trondheim. I årets kåring av landets beste studentbyer, kommer Trondheim på andreplass, bare slått av Longyearbyen. Det er studentene selv, med Samfundet i spissen, som har hovedæren for Trondheims gode rykte som studentby. Men også vi andre har et ansvar for å få studentene, både de som er herfra og tilflytterne, til å føle seg velkomne.

Under fadderuka kan forholdet mellom studentene og «resten» settes på prøve. Høylytt festing til langt på natt midt i uka er sjelden oppskriften på et godt naboskap. Vi håper både studentene og de fastboende tar hensyn til hverandre. Festbråk midt på natta er ugreit. Samtidig kan det være lurt å huske tilbake til egen studietid før en sender den første, sinte klagen.

Studentene er viktige for byens butikker, kafeer og uteliv. Tall fra 2019 viste at studentene i løpet av ett år legger igjen over fem milliarder kroner i Trondheim. Ikke minst har flere trondhjemmere fått betydelige bidrag til egen privatøkonomi ved å leie ut sokkelleiligheten til studenter. De må tilbys trygge hybler, uten mugg og stengte rømningsveier.

Studentene i Trondheim bidrar ikke bare økonomisk. Norges beste jazzlinje på NTNU gir oss uforglemmelige kulturopplevelser. Studentene tar ekstravakter ved sykehjem, barnehager og SFO og bidrar til at hjulene holdes i gang.

Etter endt utdannelse står mange av dem klare til å jobbe som lærere for barna våre eller starte teknologibedrifter. Trondheim har likevel en lang vei å gå når det gjelder å få flere til å bli i byen også når studietiden er over.