Er det klokt å gjøre som svenskene – å avholde lokalvalg samtidig med stortingsvalg? Neppe.

Argumentene for å holde valgene adskilt slik vi gjør i Norge, er flere og bedre. Engasjementet for lokale saker i årets valgkamp er bare ett av dem.

På valgdagen mandag ble den norske valgordningen debattert i programmet Politisk kvarter i NRK. Rådgiver Eirik Løkke i den liberale tankesmien Civita tok til orde for å legge om systemet til kun én valgdag. At vi altså avgir stemme til kommune- og fylkestingsvalg samtidig med stortingsvalg. Løkke listet opp en rekke argumenter for at valg kun hvert fjerde år er en bedre ordning. Han mener det fører til høyere valgdeltakelse og en mindre polarisert politisk debatt med kortsiktige valgkampstunt av typen gratis buss. Grobunnen for brede, politiske forlik og de mer langsiktige, «kjedelige» sakene, blir også bedre.

Oppslutning er viktig. Lav valgdeltagelse svekker legitimiteten ved et valg. Løkke mener derfor vi må se til det sammenlignbare landet Sverige. Der skjer riksdags-, kommune- og regionale valg på samme dag, og valgdeltagelsen er høyere. Men det er ikke sikkert det blir færre hjemmesittere, som grovt sett er innbyggere med lav inntekt og utdanning, innvandrere og andregangsvelgere, med færre valgdager. Valgtrøtthet handler om mer enn hvor ofte du går til valgurnen. Vi må heller jobbe hardere for at permanente sofavelgere blir inkludert, engasjert og vil stemme.

De mange politiske kompromissene, som for eksempel skatteforlik og pensjonsforlik, er eksempler på at dagens ordning ikke står i veien for langsiktig politikk. Det sterke engasjementet for ulike, lokalpolitiske spørsmål i årets valgkamp, viser også at lokale saker står på egne bein. Busspriser eller lokalt næringsliv er viktig i folks hverdag, det er ikke lettsolgt populisme. At folks oppmerksomhet vendes mot dem som styrer byen eller bygda politisk, er et gode. Kontakten mellom innbyggere og lokalpolitikere blir tettere. Med en felles valgdag vil derimot lokale saker kunne drukne, også i mediene. Det er ingen tjent med. Selv om deltagelsen bør bli høyere, fungerer dagens valgordning godt.