Hvorfor er det så mange som mistolker eller misforstår debatten om ultraprosessert mat? Gjør de det med vilje?

Jeg tror den nye informasjonen vi har fått tilgang til rett og slett er for ubehagelig å forholde seg til for mange, og da er det enklere å distansere seg, gjøre narr av eller latterliggjøre. Du må nemlig ikke finne på å si offentlig at du unngår å spise ultraprosessert mat – da er du hysterisk og har et usunt forhold til mat. Spiser du Grandiosa, Toro og God Morgen-yoghurt hver dag, er det derimot ingen som stusser. Kognitiv dissonans, noen?

For det er ikke den ene pølsa, den ene sjokoladen eller at du spiser et eple som ikke er økologisk som er problemet. Problemet er at vi har kommet dit at vi tror frossenpizza, posesuppe, tubeost og frokostblanding er ordentlig mat fordi det for eksempel er nøkkelhullsmerket (akkurat det er en egen debatt i seg selv) og vi spiser dette hver eneste dag.

50 prosent av handlekurven til Ola Nordmann består nå av ultraprosessert mat: Mat som er designet for overspising, er lettvint og fortrenger plassen til matvarer vi har mye bedre nytte av. Spiser vi mye ultraprosessert mat risikerer vi å bli syke. Så enkelt er det.

Du trenger verken kjøkkenhage, gris eller høne i hagen for å spise mindre ultraprosessert mat. Du trenger heller ikke å spise «perfekt» hele tiden eller være uklanderlig på alle andre måter ellers i livet. For du kan stole på at du får høre det hvis du ikke er det.

Det er ikke alt eller ingenting, og det behøver ikke å være komplisert.

Hva mener du om kostråd og? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!