Tirsdagens leder i Adresseavisen tar opp noe svært viktig, nemlig betydningen av lokale redningsfolk. I tillegg nevnes behovet for ny organisering. Det er avgjørende for bedre akuttberedskap i fremtiden. Lederen etterlyser større anerkjennelse for jobben disse gjør. Heder fortjener de absolutt, men mest av alt fortjener de større stillingsprosenter, mer kurs og utdannelse for å møte nye utfordringer i samfunnet.

Ofte betegnes lokale brann- og redningsfolk som «frivillige». Satt på spissen er alt organisert arbeid frivillig i Norge, ikke tvangsarbeid. Som kommunalt ansatte er de underlagt offentlig forvaltning, selv om det praktiseres svært ulikt. De aller fleste er deltidsansatte i svært små prosentstillinger. Dimensjoneringsforskriften regulerer type vaktordning, alt etter kommunens befolkningsgrunnlag. Det betyr stor variasjon i kvaliteten på tjenesten.

Den beste investeringen norske kommuner og småsamfunn kan gjøre, er å satse mer på lokal beredskap. Det vil bidra til å opprettholde befolkningsgrunnlaget. Lokale arbeidsgivere må se nytten i å frigi ansatte til dette viktige formålet. Enda større kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste kan være et virkemiddel.

Adresseavisens leder refererer at brann- og redningstjenesten i mange tilfeller kommer «først på stedet ved ulykker og skader». Dette har i tidligere debatter rundt politireformen blitt gjort til et problem. Snarere tvert imot er det den absolutt beste akuttberedskapen norske lokalsamfunn kan holde seg med. Lokale brannfolk har alltid kommet «først frem», og vil gjøre det uansett antall politifolk. Fagkompetansen befinner seg innenfor brann- og redningstjenesten, bortsett fra hendelser ved vold og våpen.

De senere årene har oppdragene forandret seg. Færre branner, flere ulykker og akutte helserelaterte oppdrag. I tillegg plikter brann- og redningstjenesten å bidra ved pågående livstruende vold. Plivo er betegnelsen for en prosedyre for samvirke mellom politiet, helsevesenet samt brann- og redningstjenesten. Øvelser på dette blir av økonomiske årsaker dessverre nedprioritert.

Intensjonen med den forrige regjeringens kommunereform var å skape store nok kommuner og lokalsamfunn til å mestre lovpålagte oppgaver. Lokal beredskap er en slik oppgave. Diskusjonen videre bør gå på om også brann- og redningstjenesten er moden for en større reform, for å best mulig tilpasse seg kommende samfunnsutfordringer.

Det betyr ikke færre brannstasjoner, men mindre administrasjon og mer ressurser til helhetlig beredskap innenfor et geografisk naturlig område likt politidistriktene. Det vil skape bedre samhandling samt bedre ressursutnyttelse til det beste for innbyggerne i norske lokalsamfunn.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe