Trondheim virker skremmende dårlig forberedt på den voksende køen av utviklingshemmede som venter på egen bolig.

Utviklingshemmede i Trondheim som står i boligkø, må vente i snitt to år før de får sitt eget hjem. Og det siste året har køen blitt lengre. Kommunen er bekymret. Men det holder ikke å være bekymret, kommunen burde ha leid og kjøpt boliger tidligere.

Adresseavisen har skrevet mange saker om at innbyggere med funksjonsnedsettelser ikke har et godt nok bo- og aktivitetstilbud. Tilbudet er kjent som Boa. Samtidig er det flere enn tidligere som trenger hjelp. I en orientering til politikerne i formannskapet opplyser helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli at hun er bekymret for boligkøen for denne gruppen.

Køen har økt kraftig det siste året, fra 20 til 27 personer. Høsten 2020 var det ti som ventet. Av de 27 som nå står i aktiv boligkø, har 22 ventet lenger enn seks måneder. Det strider med målet om at ventetiden ikke skal være mer enn seks måneder. Samtidig er det forventet at veksten i mennesker som trenger bolig og tjenester gjennom Boa, kan bli 25 prosent det neste tiåret.

Det er åpenbart at det må tas et krafttak for at utviklingshemmede skal få et sted å bo. Det er uholdbart å vente måned etter måned, både for den det gjelder og pårørende. I orienteringen kommer det fram at en bruker har ventet i hele 13 år. Dette er riktignok en søker som bor hos foreldrene og som ønsker å bo i et konkret område. Når det har vært ledig bolig, har ikke søkeren kunnet bli prioritert. Likevel er det ikke vanskelig å forstå at situasjonen for vedkommende er fortvilende.

Kommunalsjef Karin Erland er åpen om at køen er bekymringsfull. Samtidig viser hun til løsninger. Kommunen har kjøpt leiligheter i flere bydeler som snart kan tilbys noen av dem i kø. Nytt av året er en slags hjemmetjeneste som gir brukerne hjelp i form av miljøterapi og mestring. Slik kan det bli lettere for flere å bo hjemme. Det er bra. Men det viktigste er at voksne mennesker får et eget sted å bo. Selv om det er lagt konkrete planer for investeringer, burde kommunen vært i forkant og kjøpt flere tomter. Da hadde de hatt større muligheter til å avverge boligkrisen.