Sjelden har et valg vært mer spennende og sjelden har så mange latt være å stemme. Det er et problem.

Etter årets lokalvalg er det som vanlig både vinnere og tapere. Taperne kan fristes til å moralisere over alle som ikke brukte stemmeretten. En valgdeltagelse på nasjonalt nivå på 62,2 prosent er ikke noe å skryte av for et land som liker å tro at vi er verdens mest demokratiske. Det er likevel også andre enn de som ikke stemte i år som bør gå i seg selv, hvis målet er å få flere til å stemme ved valg i Norge.

Til tross for at vi i mediene har kalt årets valg mer spennende enn på lenge, gikk samlet valgdeltagelse ned med 2,5 prosentpoeng fra forrige lokalvalg. Lokalvalg har som regel lavere deltagelse enn stortingsvalg i Norge. Ikke siden 1983 har deltagelsen ved kommunevalg vært over 70 prosent. Bunnivået var i 2003 med 59 prosent. Slik sett er ikke årets valg særskilt alarmerende. I Trondheim, hvor valget faktisk var det mest spennende på lenge, var deltagelsen på 65,7, altså over det nasjonale nivået. Fylkespolitikk engasjerer åpenbart mindre, med 59,6 prosents deltagelse i Trøndelag.

Det er flere grunner til at lav valgdeltagelse bør bekymre og problematiseres. Særlig når tall fra ulike valgkretser viser store forskjeller mellom bydeler. Det er uheldig om valgdeltagelse i økende grad blir et uttrykk for sosiale forskjeller. Samtidig er det grunn til å minne om at et av de viktigste grepene for å få folk til å stemme, er å gjøre det lett å forhåndsstemme. Der har årets valg lyktes, med rekordtall på landsbasis med 49 prosent forhåndsstemmer. I Trondheim var hele 61,8 prosent av stemmene forhåndsstemmer.

I fjor høst skrev norske medier om synkende deltagelse ved valget i Sverige. Der var valgdeltagelsen på 84,25 prosent. Det holder ikke å skylde på innvandring eller økende forskjeller som forklaring når Norge ligger langt bak Sverige i valgdeltagelse, også i stortingsvalg. Det er heldigvis frivillig å stemme. I ransakelse av hvorfor flere ikke benyttet stemmeretten, bør også politikere og media evaluere innsatsen for å engasjere dem som valgte ikke å gå til urnene denne gang.