Det er elendig kultur- og kunnskapspolitikk å kutte kraftig i Nasjonalbibliotekets digitale tilbud til publikum.

Nasjonalbibliotekets varslede kutt i tilbudet til publikum er en kultur- og kunnskapsskandale som bør avverges. Hvis 100 000 digitaliserte bøker fra neste år fjernes fra det gratis nettutvalget av budsjetthensyn, vil det være å skru utviklingen mange år tilbake. Kuttforslaget er både dårlig distriktspolitikk og en pinlig reversering av digital satsing på folkeopplysning. Det siste har vært en viktig del av norsk kulturpolitikk de siste 15 åra.

Sakens kjerne er statsbudsjettet for 2023, hvor Nasjonalbiblioteket i likhet med flere offentlig finansierte institusjoner ser at bevilgningene ikke dekker de faktiske kostnadsøkningene. Prisvekst, strømkostnader, leiekostnader og lønnskostnader øker mer enn det samlede tilskuddet. Derfor er Nasjonalbiblioteket pålagt å spare ca. 22 millioner kroner.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre har valgt å kutte i tjenester og tilbud framfor stillinger. Det innebærer at fra neste år vil 100 000 bøker bli fjernet fra det gratis digitale nettbiblioteket. Tilgang på internasjonale tidsskrift for universitet og høyskoler avvikles også. Å kutte i formidling og tilgjengelig kunnskap for landets borgere virker så bakvendt og historieløst at det bør søkes andre løsninger. Fremlegging av revidert nasjonalbudsjett 11. mai er en anledning til det.

Blant bøkene som vil bli slettet fra gratis digital tilgang fra hvor som helst i Norge, er lokalhistorie, bygdebøker og omtrent alle typer bøker utgitt før år 2000. Kostnadsbesparelsen ligger i vederlagsmidler. Derfor er det så mange bøker som må slettes for å gi innsparing. Hvis brukere må oppsøke disse bøkene fysisk for tilgang, er det også dårlig distriktspolitikk.

Siden det gratis nettbiblioteket til Nasjonalbiblioteket gikk fra prøveprosjekt til permanent ordning i 2012, har Norge vært internasjonalt ledende på området. Så sent som i 2019 var økt støtte til digitalisering av kulturarv den store budsjettsatsingen til kulturminister Trine Skei Grande (V). Den sittende regjeringen har delvis markert seg ved å reversere vedtak gjort av forrige regjering. Å reversere gratis digital tilgang til kulturarv og folkeopplysning blir rett og slett for dumt.