Oppdrettsbransjen bør gjøre mer for å bedre dyrevelferden. Å spise fisk som har vært syk, er lite delikat på flere måter.

Oppdrettsbransjen strever med omfattende og økende laksedød i merdene. Det betyr at forbrukere kan slumpe til å spise fisk som har vært syk. Men det er ikke farlig, forsikrer bransjen selv. Om det ikke er farlig, så er det lite appetittlig å spise fisk som blir syk av miljøet de lever i. Og det er oppsiktsvekkende at bransjen ikke vil nedskalere produksjonen for å bedre dyrevelferden.

NRK har publisert flere nyhetssaker den siste tiden om gjellesykdommen som rammer oppdrettslaks og -ørret hardt. Særlig er det ille hos oppdrettsselskapet Lerøy Seafood. I anleggene langs kysten fra Vestlandet til Hitra i Trøndelag er svært mange fisk syke. Sykdommen gjør at fisken kveles og blir liggende med buken opp i merden. Ifølge Mattilsynet skal det ved ett tilfelle ha vært mengder med livløs fisk på vei ut fra anlegget på Hitra til forbrukerne, noe Lerøy avviser. Fisk skal være i live når den slaktes, og slaktingen ble stanset.

Konserndirektør Bjarne Reinert erkjenner i et innslag på Dagsrevyen at de må fjerne mye død fisk hver dag, men påpeker at de gjør alt de kan for å få bukt med problemet. Hvis de mener alvor, bør de lytte til fagråd som kan forebygge dårlig fiskehelse. En av landets fremste forskere på laksesykdommer, Are Nylund, mener det er på tide å redusere fiskemengden i merdene. Hovedårsak til spredningen av gjellesykdommen er at det er for mange fisk i hver merd, sier han. For å få en mer bærekraftig produksjon av det som i utgangspunktet er et bra og viktig produkt, bør mengden reduseres.

Bransjen er ikke interessert i denne løsningen. De vil heller forsøke å stoppe smitten på andre måter. Fra et økonomisk perspektiv er det forståelig at de ikke vil produsere mindre. På en annen side er det vanskelig å forstå at det er god business å daglig måtte plukke død fisk ut av merdene. God dyrevelferd og god reklame er det i hvert fall ikke. Jon Arne Grøttum, biolog og havbruksdirektør i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge, understreker at det ikke er farlig å spise fisk som har vært syk, Mattilsynet godkjenner fisken. Det er kun på det psykologiske planet at vi kan synes det er udelikat, sier han. Men dyrevelferden blir ikke bedre av å tenke positivt.