Tørke og skogbrannfare er et voksende problem med store ringvirkninger over hele verden.

Natt til mandag ble forurensningspartikler fra skogbranner i Canada registrert ved Birkenesobservatoriet i Agder. Onsdag hadde New York den dårligste lufta i verden, på grunn av de samme brannene. Myndighetene oppfordret folk der i byen til å holde seg innendørs. Mennesker i risikogrupper ble bedt om å bruke ansiktsmaske. Bildene fra New York denne uka kan gi assosiasjoner til en by under angrep. Alt tyder på at tørke og skogbrannfare er et voksende problem med store ringvirkninger over hele verden.

Trøndelag har ikke vært plaget av tørkesommer de siste par årene, men vi skal ikke lenger tilbake enn til 2021 før tørke skapte problemer for laksefiske og jordbruk her også.I 2018 hadde vi den verste tørkesommeren i nyere tid med en krisepakke for bønder. I disse dager vurderes det totalforbud mot bål og de fleste former for grilling på Østlandet, på grunn av stor skogbrannfare. Klimaendringene preger alt våre omgivelser og liv, enten man tror på at de er menneskeskapte eller ikke.

Store skogbranner er ikke noe nytt fenomen i historien. Forskning viser at klimaet forårsaket de fleste skogbranner før 1625. Fram mot 1800-tallet økte antall skogbranner kraftig, mest med mennesker som brannstiftere. Deretter sank antallet store skogbranner noe igjen, før en kraftig økning i nyere tid. Skogbranner fører til økt utslipp av klimagasser. Det har i år ført de til de høyeste spanske utslippene siden 2012, mens det i Canada i mai ble registrert ti ganger høyere utslipp av klimagass fra skogbrann enn noen gang tidligere.

Selv om nordmenn tror mindre på menneskeskapte klimaendringer enn folk flest i Europa, viser skogbrannene i Canada dramatiske konsekvenser av klimaendringer. Nikolaos Evangeliou, seniorforsker ved klima- og miljøinstituttet NILU, sier til VG at brannene i Canada kan føre til dis eller røyklukt også i Norge, men at det neppe vil være helseskadelig. Det illustrerer at vi relativt sett er heldige når det gjelder konsekvensene av klimaendringer, men også at de rykker nærmere. Vi bør ikke lukke øyne og nese for dem, men heller prøve å begrense konsekvensene mest mulig - både ute og hjemme.