Nora Bilalović Kulset, instituttleder ved Institutt for musikk på NTNU, oppfordrer oss folkevalgte til å se at Trondheim har forvandlet seg til en kulturmetropol og bidra til å sikre dette. Selvfølgelig!

Utviklinga innenfor kunst- og kulturfeltet i Trondheim har vært svært positiv, først og fremst takket være aktørene selv. Vi som folkevalgte skal selvfølgelig også bidra til å sikre den videre utviklinga. Vi er nemlig helt enige med Kulset – kunst og kultur er helt sentralt i by- og samfunnsutviklinga. En ting er at vi ser hvordan kunst og kultur bidrar til å gjøre ulike steder mer levende. Her har vi kommunen sin utsmykkingsordning og tiltak for at kunst og kultur skal kunne oppleves på ulike arenaer. Kunst og kultur bidrar også til inkludering, til kreativitet langt utenfor kunstfeltet, til rike opplevelser og med nye perspektiv og måter å tilnærme seg ulike tema på. Kunst og kultur er derfor i seg selv også sentralt for å videreutvikle demokratiet, noe som er viktigere enn noen gang.

Dette krever imidlertid at vi respekterer at kunst og kultur må få utvikle seg fritt uten for mye politisk innblanding. For oss i SV har det derfor vært viktig å øke de frie midlene, både til profesjonelle og ikke-profesjonelle utøvere. Tilsvarende har vi jobbet for å legge til rette for at det finnes arenaer for å vise fram kunst og ikke minst produksjonslokaler. Mange av de som er utdannet ved NTNU benytter seg av dette, bl.a. gjennom atelierplasser og stipendordninger. Vi har også vært opptatt av å støtte initiativ som har kommet fra feltet, for eksempel har både Musikkbyen Trondheim og Scenesnakk fått støtte fra kommunens kulturfond, men initiativene har kommet fra feltet selv. Tilsvarende har vi etablert en støtteordning for helårsarrangører, også etterspurt av bransjen.

Så spør Kulset hvor vi var da kunstfagenes posisjon skulle vedtas i campusprosjektet. Tro oss – vi har stått på! Vi har jobbet opp mot egne stortingspolitikere som igjen har jobbet mot regjeringen for å sikre ikke bare en samling av kunstfagene, men også midler til magasiner ved Vitenskapsmuseet og en ambisiøs miljøsatsing. Vi deler i høyeste grad Kulset sin frustrasjon over situasjonen.

Og vi har ikke gitt opp! Campusprosjektet kan bli et viktig byutviklingsprosjekt, det kan bli et viktig miljøprosjekt, og det kan bli et viktig prosjekt for kunst- og kulturlivet. Vi sier kan siden dette kommer an på utformingen av campus. Mange av mulighetene i prosjektet forsvant gjennom regjeringens og nå avgåtte minister Ola Borten Moe sine kuttkrav. Vi skal imidlertid stå på videre for at dette blir det positive prosjektet det har potensial til å bli.

Under Olavsfest inviterer Adresseavisen til tre dagsaktuelle samtaler på Vestfrontplassen ved Nidarosdomen. Se hele programmet her

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.