Altfor mange unge står utenfor arbeid og utdanning. Nå innfører regjeringen en ny ungdomsgaranti i NAV som skal hjelpe unge til å fullføre utdanning og komme i arbeid. Vi har ikke råd til å la være.

Malin falt ut av jobb på grunn av psykiske helseplager. Etter flere år med prøving og feiling, fikk Malin hjelp og støtte hos NAV Levanger. Hun fikk hjelp til å kartlegge sine sterke sider, forutsetninger og behov. Det ga Malin økt motivasjon og mestringstro.

NAV så raskt at Malin kunne få arbeidspraksis hos TINE. Mens hun var i praksis fullførte hun videregående. Lærlingkontrakt ble tegnet parallelt. Nå er Malin godt i gang med fagbrev innen prosess- og kjemiindustrien. Med fagbrev vil hun være attraktiv på arbeidsmarkedet. Malin hadde knapt turt å drømme om at dette kunne skje.

Suksesskriteriene er tett og god oppfølging fra NAV, samarbeid med arbeidsgiver, helse og utdanning, og et skreddersydd og komprimert lærlingeløp gjennom Trøndelagsmodellen. Dette er essensen i ungdomsgarantien. Flere skal nå få tett oppfølging som Malin.

Trøndelagsmodellen er NAV Trøndelag og fylkeskommunes felles nye strategi for å redusere utenforskapet blant unge, og samtidig sikre rekruttering til bransjer med behov for arbeidskraft. Deltakerne tilbys et skreddersydd og komprimert fagbrevløp. I andre fylker er det tilsvarende modeller med tett samarbeid mellom NAV, utdanningsmyndighetene og arbeidsgivere.

Nærmere 100 000 unge under 30 år står utenfor arbeid eller utdanning. I løpet av de siste ti årene har tallet på unge uføre doblet seg. Dette vil vi snu.

Andelen sysselsatte er høy og arbeidsledigheten lav. Jobbmulighetene er gode, men andelen unge voksne utenfor arbeidslivet er for høy. Krav i arbeidsmarkedet fører til et gap mellom utsatte unges kompetanse og den virksomhetene etterspør.

Nå satser regjeringen på bedre oppfølging. En ny ungdomsgaranti trer i kraft 1. juli. Den skal sørge for at unge som trenger hjelp til å komme i arbeid får tidlig innsats og tett oppfølging fra NAV, så lenge det er nødvendig. Målgruppen er unge under 30 år som trenger arbeidsrettet bistand for å komme i arbeid.

Regjeringen har bevilget 175 millioner kroner for 2023. I tillegg vil vi foreslå ytterligere 205 millioner kroner i statsbudsjettet for 2024, til i alt 380 millioner kroner til ungdomsgarantien neste år.

Pengene til ungdomsgarantien skal brukes til å få flere ungdomsveiledere ved NAV-kontorene, og til å styrke deres kompetanse.

Med færre unge brukere per veileder blir det mer tid til å følge opp hver enkelt. Hyppige møter mellom veilederen og den unge skal gi rom for å bygge tillit, avklare behov og finne frem til mulige løsninger. Den unge får en fast kontaktperson som kan koordinere innsatsen fra NAV med bistand fra helsetjenestene og utdanningsmyndighetene.

Ungdomsgarantien skal bidra til at flere som Malin får hjelp til å komme i jobb. Det vil bety enormt mye for den enkelte, og samtidig sikre verdifull arbeidskraft til fellesskapet.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!