Ofte hører jeg folk klage over at noen apper koster penger, samtidig som de peker på en annen tilsvarende app som er gratis.

Dette forvirrer meg litt fordi jeg trodde de fleste nå har skjønt at:

Ingen apper er gratis.

Du skjønner det at du betaler for alle appene dine – sosiale medier, spill, arbeidsverktøy, nettleser, treningsapper, utdanning, finans, podkast, musikk, video – i bytte mot personlig informasjon.

Du betaler med:

E-postadressen din, telefonnummeret ditt, navnet ditt, alderen din, lokasjonen din, øye og skrolle-mønsteret ditt.

Din økonomiske situasjon – Kreditscore, gjeld, lønn og kjøpshistorikk.

Filene dine – Tekstmeldinger, lydmeldinger, lydopptak, e-post, bilder, video og kontaktene dine.

Livsstil og preferanser – Steder du ofte besøker, hvor du jobber, hvor du liker å spise, treningssenteret ditt, hobbyene dine, den religiøse troen din, dine politiske meninger, søvnmønsteret ditt og alle nettsidene du besøker.

Drømmer og ønsker – Hvor du vil reise, hvor du vil kjøpe bolig, om du vil ha barn, om du er singel eller om du er på leting.

Frykt og redsel – Frykt for hårtap, vektoppgang, aldring, økonomiske problemer og helse.

«Allow app to track your activity»

Det er ofte det første spørsmålet du får etter å ha installert en app. Du får som regel heller ikke et høflig valg om å takke nei. Du kan spørre i innstillingene om at den ikke skal «tracke» deg, men gjør den det eller ikke?

Pengene dine er ikke lengre den største verdien din, dine personlige data er det.

Det holder ikke lenger å selge deg noe og bli ferdig med det. De vil inn i hodet ditt, psyken din. De vil lære hva som får deg til å ta valg, og selge dette videre til selskaper som virkelig vil ha tak i pengene dine.

De vil ha deg til å huke av bokser, akseptere vilkår og betingelser som de vet at du aldri kommer til å lese. De vil vise deg reklame om og om igjen. De vil sende deg tekstmeldinger med supertilbud. De vil sende deg e-post med eksklusive kupp. De vil mase, gnåle, pushe og krype inn i hodet ditt.

Appene dine er ikke gratis. Du betaler for dem ti tusen ganger om og om igjen.

Appene dine er ikke gratis, men du – og alt du har nært og kjært er «up for grabs»

Hva mener du? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no e. eller delta i debatten i kommentarfeltet nederst – og husk fullt navn!