Kiwi økte først eggprisene ved blant annet ved å redusere pakningsstørrelsen. Men så angret de og satte ned prisen. Likevel velger de å selge med tap. Det er synd på blant andre Kiwi og Meny i Norgesgruppen som bare hadde 3,9 milliarder i overskudd i 2021. Det er ikke noe nytt at de fleste av oss føler oss lurt i matbutikken hver dag. En vanlig smørpakke fra Tine veier et halv kilo. Men Kvitseidsmør har 50 gram mindre.

Holdbarhetsdatoen er ikke alltid så lett å finne. Innholdsfortegnelsen er ofte skrevet med liten skrift og ofte uforståelig og misvisende. I en travel hverdag bruker ikke alle tid på slik leting. Ingen av oss liker å bli lurt. Sist jeg lot meg lure var da jeg kjøpte mandelmelk. Den inneholder 2,3 prosent mandler. Resten er ti tilsetningsstoffer og vann. Holdbarheten går ut 27. april 2023. Fruktjus er ofte laget av konsentrat og tilsatt vann, og noen ganger er smaken temmelig utvannet.

Det som kanskje ikke er så kjent, er at når du som kunde kjøper frukt og grønt som er dyrket konvensjonelt, kjøper du mye vann. Alle vet at salt binder vann, men kunstgjødsel gjør det samme. Et økologisk kålhode skrumper over tid mye mindre enn et vanlig. Enten forledet landbruksministeren da hun i en debatt på Dagsnytt Atten sa: «Vi skal satse på økologisk. Samtidig som vi må sikre at vi har avlinger nok», eller så vet hun ikke bedre. Jeg forstår det slik at uten bruk av kunstgjødsel, får vi redusert produksjon. Altså mindre avlinger, men med et mye større næringsinnhold av mineraler og vitaminer. I Norge har vi bare 5 prosent økologisk produksjon.

Jeg er helt overbevist om at vi og naturen vil få det mye bedre ved å satse på råvarer uten kunstgjødsel og sprøytemidler og mat uten tilsetningsstoffer. En omlegging av matproduksjonen vil selvfølgelig koste. Men tar vi på alvor at myndighetene sier de vil satse på folkehelsa, vil vi kunne tjene milliarder på mindre bruk av helsetjenester.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe