Jeg valgte å engasjere meg i politikk da jeg var tretten år, og angrer ikke et sekund på det.

Jeg har derimot stor forståelse for at flere unge velger å tie. Ser du i kommentarfeltene skjønner du hvorfor.

For unge jenter er noen av dem som blir hetset mest i samfunnsdebatten, særlig i spørsmål om klima og innvandring. Selv, er jeg lei av å få høre at jeg er for ung til å forstå. Jeg er lei av meldinger i innboksen som seksualiserer meg. Jeg er lei av folk som prøver å pakke sitt hat inn i «kritikk» og «ytringsfrihet».

Når unge stemmer ofte blir fortalt at man ikke har noe i politikken å gjøre, trenger man ikke å tenke seg om to ganger før man skjønner hvem det er som oftest takker nei til å stå på kommunestyrelista. Når du gjentatte ganger blir hetset for dine meninger, gjør det at du neste gang trekker deg fra tillitsverv, dropper å sende inn det leserinnlegget og lar være å stille opp i intervju med lokalavisa.

Nettvett er en viktig del av undervisningen på skolen. Dagens unge får god opplæring i hva som er greit å dele på nettet, og hvor grensa mellom kritikk og hat går. Det samme kan ikke sies om den voksne generasjonen. For det er ikke mine klassekamerater og jevnaldrende som hetser, det er deres foreldre og besteforeldre. Jeg lar meg skremme av hva enkelte kan lire av seg til ungdommer som simpelthen bare ønsker å gjøre lokalsamfunnet sitt bedre. Jeg har et spørsmål til dem som hetser. Hvem tenker dere skal ta dugnaden og inneha politiske verv i fremtiden hvis alle unge stemmene skal kveles i dag?

Dette er et demokratisk problem. Mange unge kvier seg for å stille til valg, og flere velger å trekke seg fra samfunnsdebatten. Skal vi skape de beste løsningene i politikken, da trenger vi alle, også unge stemmer. Da kan vi ikke fortsette å se på at de unge stemmene presses ut av det offentlige ordskiftet.

Og her trengs du. For vi må aldri la lure til å tro at hets, hat og rasisme kan beskyttes med ytringsfriheten som skjold. Vi må aldri la slike ytringer stå uimotsagt. Skal demokratiet og de unge engasjerende stemmene bevares, må flere tørre å stå opp mot de hatefulle kommentarene og hetsen når man ser dem. Da må du være med i den kampen.

Når vi nå går inn mot et lokalvalg, er tiden inne for et oppgjør med netthetsen. Skal vi gi unge stemmer en plass i debatten er det nå vi kan gjøre noe. Til høstens valg håper jeg vi kan muntre opp alle som vil ta del i demokratiet.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!