Havarikommisjonens rapport etter en arbeidsulykke på Frøya bør være interessant lesning for oppdrettsbransjen.

I fjor døde en 20 år gammel matros i en arbeidsulykke på Frøya. Statens havarikommisjon advarer nå havbruksnæringen mot at farer i rutineoppgaver blir normalisert, og ikke oppfattet som reell risiko. Næringen bør ta advarselen på alvor og sørge for best mulig sikkerhet for arbeidsfolk. Alle skal komme trygt hjem fra jobb.

Adrian Røsand fra Kristiansund var på jobb på en servicebåt tilhørende FSV Rederi AS da den fatale ulykken skjedde under et rutineoppdrag for oppdrettsselskapet Salmar på Frøya i januar i fjor. Ifølge rapporten fra havarikommisjonen gikk oppdraget ut på å demontere og ta opp avlusingssystemet fra et oppdrettsanlegg. Ulykken skjedde da fartøyet var i ferd med å fortøye mot en merd. 20-åringen kom i klem mellom servicebåten og kaia, og døde av skadene.

Rederiet er nå blant annet siktet for å ha mangelfullt system for å kartlegge og kontrollere risiko for ansatte. Rederiet er ilagt en bot på 1,5 millioner kroner, men har ikke vedtatt boten fordi de er uenige i påtalemyndighetens begrunnelse og argumentasjon i forelegget. Saken blir etter planen prøvd for retten etter sommeren. Rederiets styreleder opplever dødsulykken som svært vanskelig. Han sier til Adresseavisen at rederiet har hatt som mål å være best på sikkerhet. Rederiet har gjennomført sikkerhetstiltak i etterkant av ulykken.

Uten å ta stilling til skyldspørsmålet i denne saken, er det viktig at oppdrettsnæringen leser rapporten fra Statens havarikommisjon. I rapporten advares det mot at potensielt farlige situasjoner i forbindelse med rutinemessige oppdrag blir normalisert. De mener det ikke er nok bevissthet rundt risikoen ved å falle i vannet i forbindelse med anløp og fortøyning, arbeid som ses på som en rutinepreget oppgave.

Arbeidstilsynet mener de fleste arbeidsulykker kunne ha vært unngått fordi årsaken som regel er kjent fra før. Det er lett å se seg blind på farer. Sikkerhet er ferskvare, og systematisk sikkerhetsarbeid må foregå kontinuerlig. Mens arbeidsgiver har overordnet ansvar for tryggheten, har arbeidstaker ansvar for å bidra til et arbeidsmiljø som er opptatt av å følge sikkerhetsreglene.