At AUF jubler over Arbeiderpartiets landsmøtevedtak om skroting av fraværsgrensa, er trist lesning. Vi leste det i Adresseavisens utgave 5. mai. Vi derimot, jubler hvis fraværsgrensa på videregående blir videreført. Hvorfor jubler vi for det?

La oss besvare det med et nytt spørsmål: Hvem er fraværsgrensa for? Ikke for flinkisene på skolen i hvert fall. Flinkisene og streberne blant elevene klarer seg fint uansett om de har litt fravær. For disse elevene spiller det ikke noen rolle hvilket nivå fraværsgrensa er på. De klarer det faglige og «cruiser» gjennom skolen uansett. Fraværsgrensa er derimot for de elevene som skolen må ta ekstra godt vare på. Det er elever som av ulike årsaker kvier seg for å gå på skolen. Det er disse elevene vi har ekstra ansvar for.

Unge som ikke fullfører skoleløpet får større vansker med å få seg en jobb og klare seg selv. Enkelte havner på sosialen, mens andre bor hjemme, går verken på skole eller har jobb. De lever på foreldrene. I Trøndelag er det over 2000 unge under 30 år som er trygdemottakere og mange av disse kunne vært i jobb, hvis de hadde klart å fullføre videregående skole. Mange unge uføre er et samfunnsproblem, men verst for de unge selv. Disse må vi ta vare på. Det gjør vi ved å stille krav om oppmøte på skolen. Det er å bry seg.

Det å stille krav om oppmøte på skolen er å bry seg, skriver innleggsforfatterne Nina Westad og Radino Mahendra fra Trondheim Høyre. Foto: kollasj

Fraværsgrensa bidrar til at mange elever som sliter kommer seg på skolen. Elever som er på skolen får undervisning som gjør dem i stand til å bestå eksamen, og dermed få et vitnemål. Uten vitnemål vil svært mange dører inn til arbeidslivet lukkes. Det som derfor er gledelig, er at etter at fraværsgrensa ble innført i 2016 så har flere elever fått vitnemål på normert tid.

Vi vet at fraværsgrensa har bidratt til å redusere fraværet i videregående med 27 prosent, samtidig som stadig flere elever fullfører studieløpet. Fraværsgrensa fungerer. Hvorfor vil AUF skrote noe som fungerer? Leder i Trøndelag AUF, Kristina Holden sa til Adresseavisen at «Med dagens system presses flere ut av videregående. Har du 9,9 prosent er det «all good», mens på 10,1 er det rett ut.».

Dette er feil, rektor har mulighet til å utøve skjønn opp til 15 prosent fravær.

På nettsidene til Utdanningsdirektoratet leser vi dessuten at det er en rekke grunner som unntas fravær: For eksempel helse- og velferdsgrunner og deltagelse i idrett og kultur på nasjonalt nivå.

Og hvordan kan AUF påstå at flere elever presses ut når vi vet at fraværet har gått ned 27 prosent? Det er jo stikk motsatt: Flere elever har blitt «presset» inn. Og ved å ha blitt «presset» inn har mange nå fått det vitnemålet de ellers kanskje ikke hadde fått. Et vitnemål gjør det mye lettere å få seg en jobb og forsørge seg selv.

Å stille krav, det er å bry seg. Behold fraværsgrensa.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.