Grete Knudsen mener at åpen debatt ikke skader. Reaksjonene på hennes lille bokbombe viser at hun tar feil.

Topper i Arbeiderpartiet reagerer med sinne og skuffelse over at eks-politikeren slipper en bok full av negative karakteristikker av partifeller midt i valgkampen. Som om Ap ikke har nok å bale med akkurat nå.

Grete Knudsen hadde sin storhetstid som politiker på 1990-tallet. Statsråd i regjeringene til Gro Harlem Brundtland, Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. Kjent som urokråke, plassert på venstresiden av partiet, egenrådig og uredd, med sterkere lojalitet til grasrota i partiet enn til ledelsen.

Hun beskriver i boken «Basketak» politiske oppgjør i Arbeiderpartiet som var tøffe og tilspissede. For eksempel striden om Natos dobbeltvedtak, rentepolitikken, EU-kampen, lederstrid og maktkamp. Men direkte og rammende personkarakteristikker setter politikken i skyggen.

Vi har hørt dem før, Grete Knudsen trekker dem fram igjen. Jens Stoltenberg, teknokrat mer enn politiker, unnvikende og konfliktsky. Og Jonas Gahr Støre, er han egentlig en ekte sosialdemokrat? Selveste landsmoderen Gro Harlem Brundtland omtales som trangsynt og rådløs.

Grete Knudsen sier selv at hun med boken ønsker å bidra til å tegne et mer nyansert bilde av Thorbjørn Jagland. I tilegg vil hun selvsagt gi sin versjon av de politiske slagene hun var delaktig i. Men boken viser også at hun ikke er særlig begeistret over utviklingen i Ap. Karakteristikkene av Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre rammer ikke bare dem personlig. De peker også på et parti som etter hennes mening mangler politisk nerve og ryggrad, som trenger politiske ledere med brennende sjeler og hjertet til venstre, ikke teknokrater som administrerer.

Først og fremst påvirker en slik bok stemningen i Arbeiderpartiet. Mange er rasende over at Grete Knudsen kan lansere en slik bok mindre enn en måned før valget. Martin Kolberg kaller det ondskap, andre vil sparke henne ut av partiet.

Det er ikke sikkert boken gjør noen særlig skade for Aps valgkamp. Kanskje kan den til og med virke mobiliserende. Men hennes beskrivelser av Jens Stoltenberg som leder bekrefter lignende beskrivelser som er gitt før. For eksempel i Karita Bekkemellems memoarer og Åslaug Hagas politiske «roman». Dermed er hun med på å underbygge bildet av statsministerens svake sider. Det kan være uheldig i valgkampinnspurten

Grete Knudsen mener boken er skrevet i dyp kjærlighet til partiet. Hun er brennsikker på at stor takhøyde og åpen debatt alltid er en fordel. «Det skader aldri så lenge det går på sak og ikke på person», skriver Knudsen i forordet. Men debatten hun legger opp til går på person.

Om noen dager er boken glemt. Ap taper neppe mange stemmer på bølgene hun skaper. Men karakteristikker av enkeltpersoner, når de bare blir gjentatt noen ganger, har en tendens til å feste seg. Det rammer.