Debatten om elektrifisering av gassanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest splitter regjeringspartiene. Konklusjonen de lander på, vil få store konsekvenser. Elektrifisering fra land kutter klimagassutslippene, men legger samtidig beslag på store deler av kraftoverskuddet i Nord-Norge. Nå har en samlet opposisjon blitt enige om et viktig vedtak. Stortingsflertallet presser regjeringen til å foreta en egen vurdering av mulighetene for karbonfangst- og lagring (CCS). Vedtaket må følges opp både raskt og samvittighetsfullt. Vi trenger flere fakta på bordet før en endelig beslutning tas.

Tidligere har regjeringen vist til Equinors egne regnestykker. Olje- og gasselskapet mener det er altfor dyrt med CCS. I stedet vil de belaste strømnettet i regionen. Ifølge NTB har Equinor sagt at det vil koste 37 milliarder kroner å installere CCS-anlegg på Melkøya. Elektrifisering er beregnet å koste 13,2 milliarder kroner, altså langt mindre. Men om de fem gasskraftverkene som i dag drifter anlegget skal erstattes med kraft fra land, vil det ifølge E24 kreve like mye strøm som hele Finnmark bruker i dag.

E24 har snakket med en rekke forskere og leverandører som tviler på prislappen Equinor setter på CCS. Sjefforsker i CO2 Technology, Erik Lindeberg, mener CO2 kan fanges til en femtedel av prisen Equinor legger til grunn. Sintefs anslag er ikke like lave, men ligger samtidig betydelig under anslagene fra Equinor. Forskningssjef Mona Mølnvik sier at dersom Equinor likevel har rett, er det avgjørende å få vite hvorfor prisen blir så høy. Det vil si mye om hvorvidt karbonfangst- og lagring er en reell løsning på klimagassutslipp knyttet til utvinning av olje og gass.

Svaret på hvordan utslippene kan kuttes ved Melkøya, betyr mye både for norske klimagassutslipp og for forsyningssikkerheten og industrien i nord. Kun når mer fakta er framme i lyset, kan regjeringen bestemme veien videre. Stortingsflertallet har gitt en klar marsjordre. Nå er det regjeringens tur til å handle.