Det mest provoserende jeg hører er folk som nonsjalant sier at de ikke bryr seg om penger. «Du har aldri vært fattig», tenker jeg da.

Jeg har vært fattig, og jeg vet at penger, eller mangelen på penger, kan være altoppslukende. Du kan gå med vondt i magen og tårer i øynene fordi du mangler penger.

Når du har gjort det du kan for å få endene til å møtes, men budsjettet går fortsatt ikke opp. Og stresset øker for hver regning du mottar. Da bryr du deg veldig mye om penger.

Økonomiske problemer er rett og slett en kilde til stress og dårligere psykisk helse.

Økonomiske problemer er med på å svekke livskvaliteten til folk. Det kan til og med gå så langt at noen tar sitt eget liv på bakgrunn av økonomiske problemer.

Så ja, vi bryr oss om penger. Fordi penger er en grunnleggende forutsetning for å ha et godt liv og en god psykisk helse.

Det har skjedd mye med privatøkonomien vår det siste året. Høyere priser på mat, strøm, drivstoff og stigende renter fører til at vi bruker mer av pengene våre på det som er ytterst nødvendig, og det blir mindre penger igjen til kos og moro.

For noen går ikke regnestykket opp lenger, og det er null penger til kos og moro. Det blir livet kjedeligere av. Og penger blir en kilde til stress og bekymringer når regningene hoper seg opp.

Vi trenger mer åpenhet om økonomiske problemer. De fleste av oss har perioder hvor det er litt trangere. Da bør det være helt greit å si at jeg står over denne gangen fordi jeg sparer.

Det er generelt viktig at vi snakker om økonomiske problemer, for økonomiske problemer kan løses.

Nå ser det ut til at det er bedring i vente. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har sagt at renten mest sannsynlig kuttes i september.

Tiden vi er inne i viser viktigheten av å ha en sterk velferdsstat, hvor vi har gode ordninger for å ta vare på dem av oss som trenger det mest. Velferdsstaten må utvikles, ikke bygges ned.

I mellomtiden er det godt å vite at bankene gir veiledning til både privatpersoner og bedrifter som sliter. Det finnes muligheter for avdragsfrihet, utsettelser, gjeldsordninger og nedbetalingsplaner.

Nav har også ordninger for økonomisk støtte til dem som trenger det. Det er viktig å oppsøke hjelp, slik at situasjonen ikke blir uhåndterlig. Økonomiske problemer kan være vanskelig å håndtere alene.

Og det er noe riktig i det disse folka som sier de «ikke bryr seg om penger», faktisk prøver å si: Penger er ikke det viktigste i livet. Hvor bra du er som person defineres ikke av om du har fete klokker og klær, om du har stort hus, stilig bil eller hytte.

Hvor bra du er defineres av hjertet ditt. Dine verdier, valg og handlinger. Det viktigste i livet er dine relasjoner til dem du er glad i. Ikke hvor mye penger som står i banken.

Hva mener du? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no eller delta i debatten i kommentarfeltet nederst – og husk fullt navn!