I 2023 er det lokalvalg, og Midt-Norges selvtitulerte frie stemme gjør sitt beste for å fremstille dette som et valg mellom Arbeiderpartiet og Høyre. Det er en stund siden jeg sluttet å forundre meg over Adressas selektive gjengivelse av debattene i bystyret. Det står jo redaksjonen fritt å utelate de reelle uenighetene for heller å gjengi patosfylte innlegg, selv om de ikke følges opp med konkrete forslag.

Tross at dette ikke kommer som noen overraskelse, er det ikke uten irritasjon jeg registrerer at Adressa gjengir høyresidens uforpliktende innlegg nær sagt ordrett, mens forslagene det egentlig er uenighet omkring, avspises med setninger som «Rødt hadde også forslag i saken». Man kan av og til undres om Adressas reporter faktisk er til stede i salen.

Usynliggjøring av venstresiden er vi vant til, men i høst har avisas skjeve dekning av lokalpolitikken fått en ny dimensjon der det politiske ordskiftet reduseres til et spørsmål om hvem som blir ordfører etter valget. Denne økte personfokuseringen er muligens mer salgbar i et klikkbasert mediebilde, men den tilslører de reelle politiske skillelinjene i Trondheim. I de fleste saker er nemlig Ap og H rørende enige. Sammen med SP og Frp er de garantister for en utbyggerstyrt byutvikling og nedbygging av matjord.

De samme kumpanene forenes også i sin manglende vilje til handling som samsvarer med mer eller mindre miljøpolitisk retorikk. Ser vi på den blågrå opposisjonens alternative budsjetter i foregående år, er det forsvinnende lite som faktisk skiller dem fra det rødgrønne flertallets. De har frem til nå vært skjønt enige om en nærmest religiøs tilnærming til selvpålagte handlingsregler som har fungert som en unødvendig tvangstrøye selv kommunedirektøren nå har forlatt.

Dette har ført til flere underfinansiert tjenesteområder. Noe som senest ble dokumentert i forvaltningsrevisjonen av bo- og aktivitetstilbudet høsten 2022 som avdekket flere lovbrudd og uverdige tilbud til mange brukere. De blågrå roper nå høyt i påtatt rystelse, selv om de uholdbare forholdene har vært kjent lenge uten at de løftet en finger.

I inneværende bystyreperiode har Rødt vært den reelle opposisjonen som har påpekt misforholdet mellom store kommunale overskudd og underfinansiering av nødvendige tjenester innen helse og oppvekst. Både av hensyn til tjenestetilbudet til innbyggerne, og av hensyn til arbeidsforholdene til kommunens ansatte, trengs et reelt linjeskift i budsjettpolitikken. I vårt budsjettforslag «Rødt opp!» følger vi opp med konkrete tiltak.

I Adressas dekning av Høyres ellers totalt ukjente ordførerkandidat er de kritiske spørsmålene fraværende. Hans julehilsen formidlet i avisen 21. desember er full av selvfølgeligheter og tomme løfter til skolene i Trondheim. Høyre lover økte overføringer til skolen, men i deres alternative budsjett for 2023 har de kun avsett 20 millioner til generell styrking av skolen, mens tilsvarende for henholdsvis Rødts og de rødgrønnes budsjettforslag begge var omkring 100 millioner.

Tone Dorthe Sletten oppgir i et innlegg 2. januar at helse- og velferdsområdet er Høyres viktigste satsningsområde i årets valgkamp. Jeg mistenker at dette er nettopp kun en valgkampsatsning. For i deres budsjettforslag er eldreplanen tilgodesett med kun i underkant av 30 millioner, noe som er sammenliknbart med posisjonens vedtatte budsjett, men som unektelig blir en smålåten satsning sammenholdt med Rødts nærmere 100 millioner ekstra til formålet.

Høyres manglende prioritering av skole og eldreomsorg blir tydelig når de samtidig vil redusere kommunens inntekt fra eiendomsskatt med 85 millioner årlig. Inndekning til utgiftsøkninger skal de hente gjennom konkurranseutsetting og såkalt «innovative» anskaffelser. Realismen hadde vært like stor om de budsjetterte med monopolpenger og lottogevinster.

Adressas nyttårsforsett bør være å skrive om den faktiske politikken til partiene, ikke den tomme retorikken. En gjennomgang av stemmegivningen i bystyret vil være en god begynnelse. Da vil det bli tydelig at de reelle skillelinjene ikke går mellom Arbeiderpartiet og Høyre.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe