Vanskeligstilte innbyggere må ha hjelp til å skaffe seg et hjem. Det er kommunens ansvar. Slik boligtilbudet til kommunen er organisert i dag, kommer andre, til dels svært ressurssterke personer, foran i køen. Det er verken riktig eller rettferdig.

Trondheim kommune klarer ikke å skaffe nok boliger til alle vanskeligstilte. Hva kan så gjøres for å bedre denne situasjonen? La oss da se litt på hvordan dette løses i dag. I dag tilbyr kommunen 4000 boliger til vanskeligstilte direkte gjennom Trondheim Eiendom og indirekte gjennom Trondheim Boligstiftelse.

Boligstiftelsen i Trondheim ble opprettet av kommunen for snart femti år siden fordi lånekostnadene ble lavere ved å overføre de kommunale boligeiendommene til stiftelsen. Kommunen kunne dermed ved å overføre boligene til en stiftelse tilby leiligheter med lavere husleie til de vanskeligstilte. Sånn er det ikke lenger. Kommunen får lavere lånerente enn en stiftelse i dag. I tillegg er det et problem at eiendommer som tilhører en stiftelse fratar politikerne direkte styring over hvem boligene leies ut til. Tidligere var ikke dette noe problem fordi alle boligene i stiftelsen var leid ut til kommunen, som leide dem videre ut til vanskeligstilte. I 2018 ville Stiftelsen endre vedtektene til å omfatte også andre personer som av ulike grunner ikke kan eller vil eie/leie bolig. Stiftelsen forsøkte dessuten å ta ut ordet «vanskeligstilte» fra vedtektene. Dette ble heldigvis påklaget av kommunen til stiftelsestilsynet, og stiftelsen ble pålagt å ta inn begrepet vanskeligstilte igjen.

Hvem er så leietakerne som leier bolig av boligstiftelsen, foruten de vanskeligstilte? Både høyt utdannet akademikere, kunstnere, folk som ikke ønsker å leve et A4-liv og andre som av ulike grunner ikke ønsker å eie egen bolig eller leie til markedspris. De har én ting felles, og det er sakens kjerne: De er ikke vanskeligstilte.

Er det da riktig at kommunen via skatt fra øvrige innbyggere, som på sin side betaler markedspris for å bo, skal finansiere disse ressurssterke personene fremfor de vanskeligstilte som kommunen ikke har nok leiligheter til? Nei, så klart ikke.

Stiftelsen endret altså vedtektene i 2018. Endringen gjorde at stiftelsen ikke trenger å leie ut mer enn halvparten av leilighetene til kommunen. I dag er det tallet på 80 prosent. Kommunen risikerer dermed å måtte skaffe 300 boliger til vanskeligstilte. Hvis vi sier at en toroms koster 3,5 millioner kroner i snitt, blir dette til sammen en milliard. En milliard som må tas fra andre velferdsoppgaver kommunen er pålagt å utføre.

Politikernes ansvar er å prioritere mellom ulike gode formål. Det er dessverre ikke penger nok til alt. I denne saken er valget lett. De vanskeligstilte må komme først. Dette handler ikke om partipolitikk, for kommunen er lovpålagt å sørge for at vanskeligstilte får en bolig.

Uansett om det er høyresiden eller venstresiden som har flertallet i bystyret, må politikerne sørge for at kommunen følger loven.

Bystyret må gjøre et vedtak som gir kommunen kontrollen tilbake, så de vanskeligstilte blir prioritert. Det vil i praksis bety at boligstiftelsen legges ned og eiendommene tilbakeføres til kommunen.

Dyr buss, mugg på hybelen og skjenkestopp kl. 02? Kom på Samfundet og Adressas valgdebatt med unge politikere – og politisk nachspiel med ordførerkandidatene Ranum og Raaen. Les mer her!