I Adressa 2. mai kunne vi lese at NHO Trøndelag, NHO Reiseliv og store deler av restaurantnæringen mener skjenkereglene i Trondheim er gammeldagse og utdaterte. De tar til orde for å skrote vedtaket fra 2008, som sier at det er skjenkestopp for alle serveringssteder i kommunen klokka 02.00. «Vi blir både en tryggere by og en mer attraktiv by», hevder de.

Hvordan gjør utvidet skjenketid Trondheim til en tryggere by, lurer vi på.

Byen blir ikke varmere, morsommere eller tryggere av at flere kan drikke lenger utover natten. Tvert imot er sjansen stor for at flere vil føle seg utrygge.

En undersøkelse fra IOGT gjennomført i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim for noen år tilbake viste at nesten halvparten av de spurte (44 prosent) synes fulle folk er et så stort problem at det gjør byen mindre trivelig i helgene. Hele 46 prosent mente byen ble mindre trygg av samme grunn. 28 prosent synes byen er så preget av fyll i helgene at de drar sjeldnere ut enn de ellers ville gjort. Disse tallene taler for seg selv. Folk flest ønsker ikke mer drikking i Trondheim!

NHO argumenterer for at økt skjenketid vil være økonomisk positivt for næringen i byen. Vi forstår ønsket om å støtte lokalt næringsliv, men utvidet skjenketid kan koste mer enn det smaker. Næringslivet taler sin sak med sterke stemmer i lokalmiljøet. Men alkohol er ingen ordinær vare, og alkoholpolitikk må derfor først og fremst være helsepolitikk, ikke næringspolitikk. Utvidet skjenketid øker tilgjengelighet og dermed også bruk. Det er særlig utfordrende for de som allerede har et problematisk forhold til alkohol.

Å åpne opp for lengre skjenketid for å støtte lokalt næringsliv, kan gå på bekostning av sårbare mennesker, og hele nabolag. Det er i de siste timene etter midnatt at barer og puber selger aller mest. Det betyr at lengre åpningstid kan føre til betydelig høyere alkoholinntak. Dette kan igjen få konsekvenser for både folkehelse, trygghet og trivsel.

Guro Angell Gimse, NHO-direktør i Trøndelag tror utvidet skjenketid kan bli bedre for de som bor på Møllenberg som har vært mye plaget av feststøy. Hun mener at folk som går fra utestedet etter 03.00 vil gå rett hjem istedenfor å feste videre hjemme. Hvis jeg bodde på Møllenberg, ville jeg ikke tatt NHO-direktørens ord for dette. Tvert imot er det all grunn til å tro at støyen vil fortsette lenger utover natten dersom skjenkestedene holder åpent lenger.

Skjenketider henger sammen med utelivsvold. En studie av de 18 største bykommunene i Norge viser at én times innskrenking av skjenketiden reduserer antall voldstilfeller med 16 prosent nattestid i helgene i sentrum. Actis ønsker også en tryggere og mer attraktiv by, men vi tror dette best kan oppnås gjennom å legge til rette for at flere føler seg trygge i sentrum, ikke gjennom utvidede skjenketider.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe