I Adressa 22. mars hevder Sverre Bjertnæs at det virker som museene «skammer seg over å drive museum» og at «det er noe gammelmodig» over museumsarbeidet. Som museumsdirektører ved byens kunstmuseum og kunstindustrimuseum er vi skikkelig stolte over kunstinstitusjonene våre, og vi opplever det samfunnsoppdraget som museene forvalter som alt annet enn gammelmodig.

Museumsmeldinga, som et enstemmig storting vedtok i 2021, slår fast at museumsfaglige spørsmål er helt grunnleggende samfunnsspørsmål (Meld. St. 23). I de siste ukene har vi igjen sett eksempler på hvordan de historiene som kunstmuseene velger å gi en stemme til og stille ut, skaper engasjement og debatt. Museene har stor definisjonsmakt i det å velge hvilke stemmer som løftes frem, hvilke kunstverk som stilles ut, og hva vi skal samle på for nye generasjoner.

Det skjer masse spennende i kunstbyen Trondheim. Kunsthall Trondheim, som Bjertnæs trekker frem, er en viktig institusjon og samarbeidspartner for oss. Institusjonelle samarbeid og/eller arbeidet med samtidskunstutstillinger betyr ikke at vi som kunst- og kunstindustrimuseer ikke er grunnleggende museale i vårt arbeid. Tvert imot – det arbeides nå intensivt med større forsknings- og forvaltningsprosjekter med utgangspunkt i samlingene våre ved begge museene.

Under Johan Börjessons tid ved Trondheim kunstmuseum har det blitt etablert et konserveringsverksted og nye rutiner for bevaring og konservering av kunst i samlingen. I dag er det tre konservatorer som jobber med å konservere malerier ved museet. Kunstindustrimuseet skal nå ansette en tekstilkonservator som skal jobbe med den viktige samlingen av tekstilkunst inkludert Hannah Ryggens monumentale billedvever. Dette arbeidet med samlingene våre er ressurskrevende og omfattende.

Kunstindustrimuseets ansatte jobber nå med å registrere, tilstandsvurdere, fotografere og pakke ned en samling på over 30 000 objekter. Vi er også i oppstartsfasen med et stort, flerårig forskningsprosjekt i samarbeid med NTNU og UiB (støttet av Norges Forskningsråd) hvor tekstilsamlingene i MiST-museene skal løftes frem, og hvor en av kuratorene våre skal skrive doktorgrad om Hannah Ryggens kunstnerskap.

I dag er det store og klart definerte krav til hva et museum skal være, og ved våre museer jobber høyt kompetente kollegaer for fullt med å oppfylle dette viktige samfunnsoppdraget. Sverre Bjertnæs, du er hjertelig velkommen til å besøke museene våre og bli bedre kjent med det spennende arbeidet som foregår!

Nå som byen skal ta stilling til hvilket ambisjonsnivå et nytt museum skal ha, håper vi det museumsfaglige innholdet får stå i sentrum. Vi er stolte over den aktiviteten som foregår på museene, og de samlingene vi får forvalte, men på sikt er det umulig å drive museene videre med de ressursene vi har i dag. Museumssaken i Trondheim handler ikke om «personlig ærgjerrighet fra museumsfolk og byråkratene i kommunen» - men heller om vi også i fremtiden skal ha mulighet til å oppfylle samfunnsoppdraget vårt både med tanke på forvaltning og formidling av kunst og kunsthåndverk til byens befolkning.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe