Mahsa Amini (22) fra den kurdiske byen Saqqes døde fredag 16. september av skadene hun ble påført under arrestasjon av moralpolitiet i Teheran. De beskyldte henne for at hijaben hennes ikke var «dekkende nok».

Moralpolitiets forklaring er at hun døde av hjerteinfarkt, en skadene på hennes hode og øyenvitneforklaringer antyder at hun ble slått i hjel av moralpolitiet. Denne tragiske saken er den siste av en rekke rapporter om brutalitet mot kvinner i Iran etter at den øverste lederen og presidenten satt søkelys på viktigheten av de strenge kleskodene i landet.

Denne saken vekker sterke reaksjoner i og utenfor Iran. FN, Amnesty og USA reagerer og folk demonstrerer i Teheran og i kurdiske byer. Det kommer rapporter om at regimet skyter mot demonstranter, skriver VG. Presidenten ber innenriksminister om en utredning av saken. Innenriksministeren forsvarer politiet ifølge VOA persisk. Både presidenten og innenriksministeren står på EU og USAs respektive svartelister. Presidenten Raisi var direkte involvert i massakre av 30.000 politiske fanger sommeren 1988. Demonstrantene roper «ned med diktator». Motstandsbevegelsen NCRI annonserer nasjonal sørgedag og krever at moralpolitiet avvikles.

FN har fordømt regimet i Iran 68 ganger for grove systematiske brudd på menneskerettighetene, diskriminering av kvinner og økt bruk av dødsstraff. Amnestys årsrapport viser at det ekstremistiske regimet i Iran står for mer enn halvparten av alle registrerte henrettelser i verden i 2021. I henhold til FNs spesialrapportør er bruk av dødsstraff nær doblet i Iran i løpet av 2022.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA kritiserer presteregimet for mangel på samarbeid om atomprogrammet i landet og mener at de ikke kan bekrefte at landet har et fredelig atomprogram. USA sin utenriksminister mener at regimet kun er uker unne en atombombe. Frankrike, England og Tyskland tviler på presteregimets intensjoner i atomforhandlinger. De mistenker at regimet haler ut forhandlingene for å kjøpe seg tid til å ferdigutvikle en atombombe.

Så hva er løsningen i Iran? Dialog med regimet når tydeligvis ikke fram og reform i Iran er kun en illusjon. Krig er heller ikke en løsning og leder kun til elendighet. Det finnes en tredje løsning som har fått støtte fra tusenvis av politikere og parlamentsmedlemmer i vesten. Den går ut på en folkelig forandring ved å støtte den demokratiske motstandsbevegelsen i Iran med NCRI i spissen. Jo lengre vi tillater dagens regime å bevare makten, jo flere skjebner vil ligne Mahsa sin i fremtiden. Nok nå!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.