De siste dagene har vi sett hjerteskjærende bilder fra en katastrofe som vokser i omfang for hver time som går. Vi i Røde Kors forbereder oss på en stor nødhjelpsinnsats i to land.

Både i Tyrkia og i Syria pågår det et intenst arbeid for å redde liv og for å finne mennesker som fortsatt er innestengt i ruiner. Det haster å finne dem, få dem ut og gi livreddende førstehjelp.

Livredningen som foregår nå i den akutte fasen styres og bemannes av lokale ressurser. Tyrkisk Røde Halvmåne har 1.400 frivillige og mer enn 600 profesjonelle ute i redningsarbeidet og har mobilisert store ressurser.

De gir psykososial førstehjelp og deler ut telt, tepper og mat i de berørte områdene. For å sørge for mat til flest mulig har de også sendt mobile kjøkken til området, som kan lage mat til mange mennesker.

I Syria er 3.500 frivillige i gang med førstehjelpsinnsats, redningsarbeid og annen nødhjelp i de jordskjelvrammede områdene. Ambulansene frakter skadde til sykehus imens redningsaksjonen pågår for fullt.

I går fortalte presidenten i Syrisk Røde Halvmåne at de første frivillige var i gang med redningsinnsats og førstehjelp etter så lite som ti minutter, nettopp fordi de hjelper i sitt eget nabolag. Men det betyr også at de selv er berørt av jordskjelvet.

I første omgang er det viktigste vi kan gjøre å gi dem best mulig arbeidsvilkår. Vår utenlandssjef Jørgen Haldorsen fortalte i går at Norges Røde Kors umiddelbart har bevilget ti millioner kroner til å styrke nødhjelpsinnsatsen både i Tyrkia og Syria. Samtidig planlegger hele Røde Kors-bevegelsen for en nødhjelpsinnsats som vil pågå i lang tid.

Både i Tyrkia og Syria jobbes det nå med å få oversikt over skadeomfanget, slik at hjelpearbeidet kan komme raskt i gang. I tillegg til alle fastboende er det også mange hundre tusen flyktninger fra krigen i Syria som bor i lagerbygninger, fabrikklokaler eller trange leiligheter, og som derfor er ekstra sårbare.

Det internasjonale forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) ber om to milliarder norske kroner til nødhjelpsinnsatsen i etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria.

Vi som representerer Røde Kors her i Trøndelag får henvendelser fra både privatpersoner og næringsliv som ønsker å bidra. Omtanken varmer, og støtten vil være viktig både nå og i lang tid fremover.

Den samme giverviljen ser vi også i resten av landet. Onsdags ettermiddag var det samlet inn 14 millioner fra norske givere.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!