Unge Høyres leder er en reflektert og dyktig leder som jeg har stor respekt for. Men når han i Aftenposten tar til orde for innvandringsstopp i Norge er jeg dypt uenig. Derfor er jeg glad for at han sier dette som enkeltperson og ikke på vegne av Unge Høyre eller Høyre.

Svenneby viser til to eksempler i Oslo for å begrunne forslaget. Eleven som nektet å håndhilse på rektor og den norske familien som tok sitt barn ut av skolen fordi det nesten ikke var norske barn på skolen. Men vi kan ikke endre hele norsk innvandringspolitikk med bakgrunn i enkeltsaker i EN by, selv om det er vår hovedstad.

Vi må alltid være villige til diskutere både innvandringspolitikk og integreringspolitikk, men å foreslå at Norge skal gå bort fra sine internasjonale forpliktelser og slutte å gi beskyttelse til de som er forfulgt, er ikke i tråd med våre nasjonale verdier. Konsekvensen av Svennebys forslag er videre at mennesker som finner seg en kjæreste på tvers av landegrenser ikke lenger kan bosette seg i Norge. Mange bedrifter, offentlige arbeidsplasser og ikke minst universiteter og forskningsinstitusjoner er helt avhengige av spesialistinnvandrere fra land utenfor EØS. Mange av disse må tiltrekke seg de fremste talentene i verden for å lykkes.

I et intervju med Aftenposten ber Unge Høyre-leder Ola Svenneby om innvandringsstopp. Det er hverken Høyre eller Unge Høyres politikk i dag. Men Svenneby håper det kan bli det. Foto: Heiko Junge / NTB

Det vi kan bli mye bedre på er integrering. Vi må ha tydelige forventninger til innvandrerne, og vi må betrakte dem som ressurser i stedet for klienter. Integreringen både kan og må gå raskere. Det krever mye av innvandrerne som skal tilpasse seg en helt ny verden. Og det krever mye av oss som enkeltmennesker og samfunn fordi vi må legge til rette for dette.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.