6. oktober for 80 år siden startet et av de mørkeste kapitlene i vår historie.

6. oktober er det 80 år siden den tyske okkupasjonsmakten innførte sivil unntakstilstand i Trøndelag. Det ble starten på den store deportasjonen av jødene i Norge. Jødiske menn i Trondheim ble arrestert, mens kvinner og barn, deriblant Cissi Klein, ble internert i forskjellige leiligheter i Trondheim. Ti sonofre ble plukket ut og henrettet i Falstadskogen - til advarsel for andre som viste sin motstand mot den tyske okkupasjonsmakten.

Adresseavisen inviterte tirsdag til samtalen «Cissi Klein, unntakstilstanden - og hatet blant oss» på Litteraturhuset i Trondheim. Kommentator Jonas Skybakmoen ledet samtalen med Adressa-journalist og forfatter Geir Svardal og psykolog Nikolaj Kahn. Svardal har skrevet boka «Ingen skal få se at jeg gråter» om Cissi Klein, som ble drept i Auschwitz bare 13 år gammel. Kahns oldemor Rosa Kahn ble også drept i et gasskammer i Auschwitz.

Hør hvordan det har påvirket hans familie og oppvekst, og om Cissi Klein og situasjonen i Trøndelag under unntakstilstanden, i podkasten i vinduet øverst i denne artikkelen.

– Vi har visst om skjebnen deres. Det har aldri vært en hemmelighet, men vi har aldri snakket detaljert om det, sa Nikolaj Kahn under møtet. Foto: Privat

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe