Fredag 14.10. meldte NRK at matprodusentene reduserer mengden innhold i pakken, beholder samme pris og forandrer strekkoden. Dermed får ikke Statistisk Sentralbyrå (SSB) med seg prisøkningen. Hva? Det er SSB som lager den offisielle norske prisstatistikken.

Den såkalte «skrinkflasjen» har foregått over flere tiår. Prisbevisste kunder har for lengst lagt merket til at det for eksempel er lenge siden det var 500 gram frosne grønnsaker i posene. Orklas Vestlandslefsa rister frem og tilbake i esken og at det har blitt mer og mer luft i snacksposer.

Løsningen? Hva med å pålegge produsentene å beholde strekkoden og redusere pakkestørrelsen når innhold av vare reduseres? Reduksjon av pakkestørrelsen blir et meget positivt miljøtiltak. Når pakken må forandres, vil det blir ekstra kostnader og det blir mindre lønnsomt å redusere mengden innhold.

Kanskje, bare kanskje, vil dette overbevise produsentene at forbrukerne likevel ikke er idioter. Ulempen blir at vi risikere mer luft eller vann i syltetøy. Det gjenstår å se. Håper dere finner en løsning, SSB. Kanskje flere som vil få med seg at det er ikke lengre 15 gram gjær i pakkene av Iduns Mors hjemmebakte Gjær Original, nå er det 13 gram.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe