Nyhavna skal utvikles. Det er mange av oss som i utgangspunktet ser fram til en moderne ny bydel ved fjorden. Men nok en gang sniker småbykomplekset seg inn i planene. Til tross for at Byplankontoret i 2016 la føringer for «byggehøyder på fem til sju etasjer», skal det nå settes opp to høyhus på hhv. 10 og 16 etasjer. Sistnevnte blir 60 meter – 17 meter høyere enn Powerhouse. Utsikten mot fjorden skal bygges igjen. I februar i fjor mente Trygve Lundemo i Adressa at dette er greit, fordi det blir fortetting, og folk slipper å reise til jobben. Dessuten er det «en sprek tanke» med utsikt over byen.

Vibeke Sæther mener at utsikten må bevares. Foto: Privat

Vel. I Trondheim kommunes utredning av høyhus står det: «Brukere av høyhus kan jo få en attraktiv utsikt, men vil også ta bort utsikt og lys [ …]. Dette er særlig sårbart når det er snakk om fjordutsikt». Kanskje er det sprekt med utsikt for noen få, men et 60 meter høyt tårn ved fjorden vil få store konsekvenser. Høyhus stenger for utsikt og mørklegger nærliggende boområder, lekeplasser, parker og fjæreområder – et bygg på 90 meter kaster en skygge på opptil 1,5 km i november. I kommunens utredning står det videre: «Høyhus skaper skygge, men [Trondheim] trenger generelt sol mer enn skygge».

Det finnes også andre argument mot høyhus. Arkitekt Peter Butenschøn peker ut flere i Aftenposten i desember. Først blir det ikke automatisk mer fortetting, som Lundamo hevder. Høye hus krever plass rundt seg. I Oslo er det faktisk Grünerløkka som har høyest tetthet, med kvartaler på tre-fire etasjer. Til tross for forsøk på å grønnvaske høyhus, er det å bygge høyt dessuten mer ødeleggende for klimaet enn å bygge lavt. Det britiske ingeniørfirmaet Arup, som har lang erfaring med høyhus, beregner at «hus over 14 etasjer har dobbelt så høyt karbonavtrykk pr. m² som lavere bebyggelse».

På Hallset har AP, Høyre og Frp allerede trumfet gjennom et høyhus midt i et boområde. Et gigahotell på Leangen står for tur. Men bybeboere flest ønsker ikke slike bygg. I «Klart flertall mot flere og høyere høyhus i Oslo» viser en måling tidligere i år at kun én av tre er positive til bygg over 10 etasjer. Butenschøn skriver at flere byer i Europa nå har tatt dette til seg: London godkjenner ingen utbyggingsplaner for skyskrapere over 100 meter. København har ikke godkjent høyhusprosjekt siden 2017. Vi står altså i fare for å få en bydel som er utdatert før den settes opp.

En ny bydel på Nyhavna er spennende! Men la utførelsen være stedstilpasset og stilfull, ikke prega av småbykompleks og skinnargument om «tetthet». Trondheim trenger ikke å strebe etter å være Oslo. Trondheim har allerede signalbygg som speiler identitet og historie: Nidarosdomen, Festningen, bryggerekka og hovedbygget på NTNU – for å nevne noen få. Vi har Nidelva. Og ikke minst har vi fjorden, med det som er igjen av fri utsikt mot Munkholmen og Fosen-alpene. Denne må bevares.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe