Et heslig og skremmende eksempel på hvordan Putin håndterer «problematiske» borgere med gift eller strenge fengselsstraffer.

Legene ga den russiske opposisjonspolitikeren Vladimir Kara-Murza fem prosent sjanse for å overleve etter at Putins hemmelige agenter hadde forgiftet ham. Han overlevde og fortsatte med sin regimekritikk. Deretter ble han forsøkt likvidert igjen og ble siden arrestert. Mandag ble han dømt til 25 års fengsel, den lengste straffen en opposisjonspolitiker har fått i Russlands moderne historie. Skjebnen hans sier mye om hvor redd Putin og hans regime er for motstand fra sine egne borgere. Og om hvor ekstremt modige opposisjonelle er.

Putin strammer stadig grepet om egne innbyggere. Han er redd for kritikk som rettes mot maktapparatet generelt og krigen mot Ukraina spesielt. Løsningen er å drive landet i enda mer totalitær retning. Loven om høyforræderi er nå utvidet. Aftenposten skriver om hvordan et journalistisk samarbeidsprosjekt med britiske Bellingcat, russiske Insider og tyske Der Spiegel har avdekket hvordan russiske etterretningsagenter overvåket og forgiftet politikeren. Journalistene avslørte også hvordan de samme agentene hadde fulgt etter flere andre opposisjonspolitikere, journalister, aktivister og en komiker. De ble alle forgiftet. Tre av dem døde. Opposisjonspolitikeren Aleksandr Navalnyj overlevde. Kreml avviser kategorisk at de står bak.

En strengere lov om høyforræderi kan føre til at flere blir domfelt. Det innebærer en kraftig trussel mot, og dermed svekkelse av ytringsfriheten i landet. Kara-Murza har for eksempel jobbet aktivt mot korrupsjon, og det har rammet kretsen rundt Putin hardt. Den modige politikeren, som kunne ha bodd tryggere i USA hvis han selv ville, klandrer seg selv for at han ikke har greid å overbevise russere og politikere i demokratiske land om hvor farlig Putin er. Det er derfor svært viktig at Norge og andre europeiske land skjerper oppmerksomheten, støtter og hyller dem som risikerer livet sitt for å fremme demokrati i Russland. Eksperter peker på at antall straffer mot regimekritikere er mange flere enn under sovjettiden på 70- og 80-tallet. Det viser med all tydelighet at Putin ikke skyr noen midler for å knuse alt som kan minne om demokrati.