Norge trenger flere hender både i sykehus og eldreomsorgen, og vi trenger det nå.

Før var hjelpepleierutdanningen åtte måneder og rekrutteringen kom fra mange aldersgrupper. Hjelpepleierne gjorde en meget god jobb, var respekterte og avlastet sykepleierne. Utdannelsen av helsefagarbeidere som nå tar tre år på videregående skole, søkes bare av yngre mennesker.

Vi må også rekruttere blant dem som er kommet halvveis i livet, hvor familiemønsteret har endret seg. Mange ønsker å aktivisere seg og gjøre noe nyttig videre i livet. Da er åtte måneders utdannelse midt i blinken. Også midt i blinken for skoletrøtte ungdommer.

Det er en enkel sak å fordele oppgaver og ansvarsområder mellom de forskjellige profesjonene. Hadde myndighetene satset hurtig på å komme i gang med en hjelpepleierutdanning på åtte måneder, i tillegg til helsefagarbeiderutdanningen – ville mye av mangelen på pleiepersonale i helsevesenet vært løst.

Får vi nok støttepersonell til sykepleierne, vil forhåpentligvis mange sykepleiere som har sluttet på grunn av stress, komme tilbake i jobb. Da kan sykepleierne konsentrere seg om alle de krevende oppgavene de er kvalifisert og utdannet for.

Verken undervisningslokaler eller undervisningspersonell kan være noen bremsekloss.

De voksne som kan søke seg til hjelpepleierutdanningen har solid livserfaring og er engasjert i å gjøre en god og nyttig jobb. Da tenker jeg spesielt på eldreomsorgen, som ikke minst står ovenfor mange utfordringer med personalmangel og hvor gode hender og varme hjerter teller mye.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.