I debatten som ble avholdt i Studentersamfundet torsdag 31. august, kunne de oppmøtte stemme over hvilken av tre mulige dueller de ville se. Valget falt på en duell mellom MDG og Frp om hva målet er for trafikk i Midtbyen. Alternativet som fikk nest flest stemmer var KrF mot Høyre, om hvorvidt man burde utvide skjenketidene, og det er det denne teksten skal handle om.

Det ryktes at andre, store byer her i landet har skjenkesteder som er åpne lengre utover natta enn våre. Debatten om hvorvidt vi burde følge deres eksempel kommer sikkert til å komme opp flere ganger, og jeg gleder meg til å se det.

Her vil jeg likevel servere et slags perspektiv på den norske drikkekulturen, og aller mest tidsbruken i forbindelse med den. Andre perspektiver, for eksempel det Øystein Sundre presenterte ved å si at «ned skal det, om det så skal opp igjen», er på mange måter en annen diskusjon. La oss heller se på det jeg tror er en typisk fredagskveld, for en typisk vennegjeng i studentmiljøet:

16:00: Forelesning ferdig! Helg!

20:00: Oppmøte til vors! (Her må det bemerkes at tidspunkt er tentativt, og det er ikke forventet at noen møter opp før tidligst 21:00.)

23:30: Diskusjonen «Skal vi ut, eller bare bli her?» dukker opp for nte gang. Vorset er jo alltid gøyest, men vi hadde da planlagt å gå på [sett inn passende skjenkested]!

00:30: Sistemann (eller -kvinne) har endelig fått på seg skoene, døra kan låses, og gjengen kan endelig gå til bussen.

00:50: Gjengen kommer frem til skjenkestedet, og ser at det er kø. Kort diskusjon om hvorvidt man skal se etter et sted med mindre kø, eller stå i kø her.

01:10: Gjengen står i kø.

01:20: Gjengen står fortsatt i kø.

01:28: Gjengen kommer endelig inn, og rekker akkurat å hive i seg en øl før skjenkestedet stenger, og man må finne ut hvor man tar det derfra.

For fattige studenter (som de fleste faktisk er, studiestøtten har ikke fulgt konsumprisindeksen, og det burde noen absolutt gjøre noe med, men det blir ikke i denne teksten) er det alltid et argument at «øl ute er så dyrt», og i samme vending «vi må drikke oss opp før vi går ut». Debatten om drikkevanene, og hva som egentlig er målet med en kveld av denne typen, burde selvsagt også bli tatt, men ikke her.

Antatt at målet er «få høyest mulig promille før de stenger»: Ser du en svikt i planen? Finnes det noen mulighet for å forbedre tidsbruken? Selvsagt gjør det det! Som A-menneske vil jeg (med all mulig sympati for B-mennesker) foreslå det helt åpenbare: Bare start tidligere! Mellom forelesningsslutt og vors er det fire (for ikke å si fem) timer!

I løpet av den tiden skal man selvsagt hjemom, legge fra seg skolesakene, spise middag (det er faktisk sjukt viktig), kanskje ta seg en dusj og pynte seg litt, men det tar jo for pokker ikke fem timer å lage en wok og vaske skrotten! Man kan endatil knipe tiden enda mer inn ved å lage middag sammen, som en del av vorset! Det er både sosialt og økonomisk!

Og så, helt på tampen, vil A-mennesket i meg komme med et dundrende sluttpoeng: Hvis du starter tidligere, kan det godt hende at du føler deg fornøyd en god stund før stengetid, tar en (ikke smekkfull) buss hjem, legger deg i omtrent anstendig tid og … IKKE er fullstendig ødelagt dagen etter!

Men det er klart, B-mennesker har jo sannsynligvis en helt annen oppfatning av problemstillingen, og jeg håper dere også lar høre fra dere.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.