Flere tariffavtaler i utelivet er et skritt i riktig retning.

Utelivsbransjen er preget av mye gjennomtrekk, deltidsstillinger og bruk av utenlandsk arbeidskraft. I enkelte tilfeller drives det useriøst. Derfor er det gledelig at stadig flere ansatte ved barer, kaféer og restauranter i Trondheim nå har tariffavtale. Det gir et tryggere og mer attraktivt arbeidsliv, noe som også er i arbeidsgivernes interesse.

I Trondheim bidrar utelivet til å gjøre byen trivelig og levende for både innbyggere og tilreisende. Dette skjer ofte i tett samspill med kulturbransjen, men kommer også andre næringer til gode. Bedrifter i hele Norge kappes om å kapre de klokeste hodene. Et spennende og variert uteliv er et konkurransefortrinn. Det gir byen identitet.

Mangelen på arbeidskraft har vært stor i utelivsbransjen de siste årene. Dette ble forsterket av pandemien, som gjorde at mange ansatte forsvant. Tariffavtaler er et skritt i riktig retning. For servitører og bartendere sikrer slike avtaler både lønn, arbeidstid og sosiale rettigheter. Arbeidshverdagen blir mer forutsigbar, blant annet med vaktplaner fire uker fram i tid.

Vi tolker utviklingen i Trondheim som at flere arbeidsgivere i byen også tjener på dette. I landet sett under ett, er organiseringsgraden i bransjen svært lav. I Bergen har bare 16 utesteder tariffavtale, mens tallet i Trondheim nå nærmer seg 40. Både arbeidstakere og arbeidsgivere her i byen fortjener ros for det.

I Norge er det blitt stadig mer forventet at gjester ved barer og restauranter gir tips til de serveringsansatte. Det er en vennlig gest, men helt frivillig. I USA er vennligheten både påkrevet og nødvendig, fordi de ansatte tjener så dårlig. Dit bør vi ikke komme her hjemme.

Det beste tipset til utelivsansatte, er å følge 26 år gamle Ingeborg Fegths eksempel. Hun brenner for trøndersk utelivsbransje og elsker jobben sin som bartender ved Lokal bar, forteller hun til Adresseavisen. Nå har hun også bedt om tariffavtale – og fått det. Det kan vi skåle for.