Det er mye debatt om hvem som har skylden for det som skjer i Gaza i dag. Men det spiller ingen rolle når det er flere tusen som dør.

Norge har deltatt i debatten rundt okkupasjonen av Palestina i mange år. Norge var pro-Israel fram til 80-tallet. Deretter har støtten til det palestinske folket økt. Likevel anerkjenner ikke Norge Palestina som en egen stat. Norge har hatt fredsforhandlinger gjennom Oslo-avtalene i 1993 og 2001. Det har vært debatt etter debatt etter debatt. Jeg er lei!

Lei av å høre unnskyldninger for undertrykkelsen av det palestinske folket.

Lei av å høre at det er komplisert.

Lei av å høre debatt om hvem som har skylden.

Hvis du vil skylde på noe, skyld på menneskets hjemlengsel. Hvem savner ikke hjemmet sitt, et hjem man ble jaget ut av. Er det galt å ville reise tilbake? Reise tilbake til fedrelandet, reise tilbake til der din far, bestefar, oldefar og deres oldefedre bodde.

Dette begynte ikke 7. oktober 2023. Min bestefar ble kastet ut av hjemmet sitt på grunn av al-Nakba, «Katastrofen» i 1948, hvor 750 000 palestinere ble etnisk renset fra landområdene sine, og drevet bort fra alt de kjente.

Min mor ble jaget ut av sitt hjem og måtte søke tilflukt på skoler på grunn av Libanon-krigen i 1982.

Mine tremenninger i Gaza opplever nå det samme som min bestefar. Flere av dem er yngre enn meg. Flere av dem er små barn, som har mistet hjemmet sitt. Små barn som har opplevd mer død enn liv, mer frykt enn glede. 16-åringer i Gaza har opplevd fire «kriger» i løpet av sitt liv.

Tror du ikke de lengter etter sitt hjem, et trygt hjem? Selv jeg lengter etter hjemmet mitt, fedrelandet mitt, der familien min har bodd i generasjoner, men som verden er bestemt på ikke tilhører oss.

Dikt av Rawan Jouhar. Foto: Illustrasjon

Så spørsmålet mitt til det norske folk, til den norske regjeringen, er: Hvor mange flere?

Hvor mange flere må bli jaget ut?

Hvor mange flere mødre må begrave barna sine?

Hvor mange flere barn må bli foreldreløse?

Hvor mange flere menn må begrave konene sine?

Hvor mange flere sivile må dø?

Hvor mange flere krigsforbrytelser?

Hvor mange flere liv må bli tatt, før nok er nok?

Selv selvforsvar har sine grenser. Og krig har sine regler. Handling som overskrider det opprinnelige angrepet, er ved definisjon IKKE selvforsvar. Siden når ble det akseptert å bryte menneskerettigheter?

Men det virker som om verden ikke lenger ser oss som mennesker. Til syvende og sist, så spiller det ingen rolle hvilken såkalt «side» du støtter.

2.4 millioner mennesker fortjener ikke å sulte.

2.4 millioner mennesker fortjener ikke å tørste.

2.4 millioner mennesker fortjener ikke å bli myrdet.

2.4 millioner mennesker fortjener ikke å bli straffet.

Verken min eller noen andre sine familier i Gaza fortjener å bli behandlet som om de er mindreverdige. Og ingen palestinere som bor utenfor fortjener å leve med overlevelsesskyld. En skyldfølelse fordi jeg lever trygt her, mens de dør i stillhet der. Et liv er et liv, og et menneske er et menneske. Når satte vi en verdi på et menneskeliv?

Ikke tro at du ikke har makt. Din stemme har makt, dine valg har makt. Hvis du virkelig vil stoppe folkemordet, hvis du virkelig vil hjelpe:

Møt opp på arrangement som støtter Palestina.

Boikott Israel og deres varer.

Sett press på våre politikere, vi er et demokratisk land. Er vi ikke?