Mikrofonstativene på UKA-festivalen i Trondheim burde gå til musikere, kunstnere og studenter – ikke selskaper som aktivt motarbeider klimamålene, bryter menneskerettigheter og villeder om virksomheten sin.

UKA har vært et viktig samlingspunkt for studenter i over hundre år. Siden 2007 har festivalen vært sponset av Equinor. Det er synd at det som er en så fantastisk opplevelse for mange blir overskygget av den sterke tilstedeværelsen til oljeselskapet Equinor.

Det stemmer ikke at Equinor tar viktige steg mot nullutslipp, skriver Markus Refsdal og Andreas Randøy. Foto: Kollasj

Samtidig som studenter her i landet kan nyte fantastisk musikk og kultur i Trondheim, kjemper miljø- og urfolksaktivister over hele verden mot Equinor. Mot oljeleting i den sårbare argentinske kysten, mot det svært forurensende gassprosjektet i Tanzania, og ikke minst oljefeltet Rosebank i Storbritannia, som Equinor nylig besluttet å bygge ut.

Equinor har kjøpt seg til hele fem bedriftspresentasjoner på UKA. Akkurat som i de påkostede reklamefilmene sine, kommer selskapet til å fremstille seg som et bredt energiselskap på vei mot det grønne skiftet. På UKAs nettside skriver Equinor blant annet at de «tar viktige steg mot en netto-null framtid», og at de «jobber kontinuerlig med å redusere karbonfotavtrykket [sitt] og produsere mer fornybar energi».

Denne beskrivelsen av Equinor er totalt misvisende.

Equinors årsrapport viser at 99,87 prosent av energien de produserte i 2022 var fossil. Selskapet har skyhøye klimagassutslipp. Likevel planlegger de å øke, ikke senke, produksjonen av olje de neste tre årene.

Det stemmer ikke at Equinor tar viktige steg mot nullutslipp. I 2022 gikk kun tre prosent av Equinors investeringer inn i fornybar energi.

Vi befinner oss i en akutt klimakrise. Studentersamfunnet i Trondheim har erkjent dette. Det er absurd at et av verdens mest forurensende og klimasinkende selskaper skal få kjøpe seg anledningen til å snakke uimotsagt på Norges største studentfestival.

Sannheten er at Equinor sponser klimakrisa. Derfor må de ikke få sponse UKA.

Bli med i debatten. Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.