Mette Frederiksen er valgets vinner i Danmark. Socialdemokratiet har gjort sitt beste valg på 20 år. Rød blokk beholder flertallet. Ap-leder og statsminister her hjemme, Jonas Gahr Støre, ser nok med misunnelse på danske sosialdemokraters suksess. Det er imidlertid klokt av Ap å avvise å kopiere Frederiksens åpning for en lilla regjering der røde sosialdemokrater og blå borgerlige partier styrer landet sammen.

Nettopp samarbeid «hen over midten», som danskene kaller det, preget store deler av valgkampen. Det henger tett sammen med den voldsomme veksten til partiet Moderaterne. Partiet ble formelt stiftet først i sommer, og ledes av tidligere Venstre-leder og statsminister Lars Løkke Rasmussen. Venstre er et borgerlig parti som har mye til felles med norske Høyre. Tross et sterkt valgresultat fikk Moderaterne likevel ikke rollen som vippeparti der de avgjør hvem som blir statsminister. Sent tirsdag kveld ble det klart at rød blokk beholder flertallet takket være støtte fra tre mandater fra Grønland og Færøyene.

Likevel holder Frederiksen døren åpen for det hun kaller en bred regjering. Høyt oppe på Moderaternes ønskeliste er en regjering bestående av Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne selv. Slik vil de nøytralisere fløypartiene. Kongstanken er at om styringspartiene i ulike leirer samarbeider i regjering, blir det lettere å gjennomføre nødvendige, men upopulære reformer.

Foreløpig tyder lite på at en slik regjering blir en realitet. Den politiske avstanden er for stor. For politikk handler ikke bare om stabilitet og styringsdyktighet. Det handler om reelle interessemotsetninger. Som Kristin Clemet, tidligere Høyre-statsråd og leder for tenketanken Civita påpeker, er det ikke særlig klokt å forsøke å oppheve legitime politiske konflikter. Hun skriver at «i land hvor man danner brede «rødblå» regjeringer eller forsøker å isolere «de uansvarlige» fra den sunne, nærmest teknokratiske fornuft, blir gjerne ytterfløyene sterkere».

I krisetider og i møte med store, krevende oppgaver kan brede forlik være et gode. Men partier trenger ikke sitte i regjering sammen for å kunne samarbeide når situasjonen krever det.