- Da treningssenteret i Ilsvika ville selge, var det perfekt. Vi har brukt helgene til å pusse opp, og nå skal en av konditorene våre drive stedet som bakeri og kafé, sier Ivar Græsmann, eier og daglig leder i Mikalsen Bakeri.

Etter flere tiår med «Baker'n» på Tyholt og et par år med glutenfritt på Byåsen, åpnet det tradisjonsrike håndverksbakeriet sine nye lokaler i Ilsvika forrige mandag.

Ivar Græsmann har drevet Mikalsens Bakeri på Tyholt i snart 16 år.

Græsmann, som også er snekker, har drevet Mikalsen Bakeri i rundt 16 år. Nå får bilen som frakter brød, flettaloff og annen bakst fra Tyholt én stopp til på ruta si.

- Jeg driver med nattproduksjon, slik at varene er ferske om morgenen. Jeg har hatt et bakeri i Ila tidligere, men det var dårlig egnet til produksjon. I Ilsvika fant vi lokaler med plass til storkjøkken.

Åpner kanskje på Heimdal

Konditor Kim Nguyen har vært ansatt hos Græsmann i snart ti år. Det er hun som skal drifte lokalene i Ilsvika, som har fått navnet Blossom kafé og konditori.

Kim Nguyen driver Blossom kafé og konditori, som er Mikalsens Bakeris nyeste lokaler i Ilsvika.

- Dette har vært drømmen min. Da Ivar skaffet lokalene spurte jeg om å få prøve meg. I tillegg til bakevarer vil vi servere asiatisk mat og annen varmmat, sier Nguyen, som håper kafeen tiltrekker seg både turgåere og beboerne i bydelen.

- Folk har vært veldig nysgjerrige. Responsen har vært veldig god siden åpningen, sier Nguyen.

Ivar Græsmann har enda større planer for bedriften som startet i Øvre Bergsvingen. I tillegg til kafeen i Ilsvika og det glutenfrie bakeriet på Dalgård, vil han utvide både sørover og østover i Trondheim.

Siden Ivar Græsmann overtok på Tyholt på starten av 2000-tallet, har han åpnet glutenfritt bakeri på Byåsen og nå kafé og konditori i Ilsvika.

- Det er mye næring på Heimdal, og vi har sett etter lokaler som kan passe oss der. Med alt som skjer på Grilstad Marina og Ranheim har vi også snakket om å utvide dit, sier bakerieieren.

Flere nye bedrifter

- Det er veldig positivt at det blir aktivitet i lokale bydelssentrum, sier Berit Rian, administrerende direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen.

Mikalsen Bakeri er den siste av flere bedrifter som har åpnet i Ilsvika på tre år; Rema 1000 åpnet i 2014, 3T flyttet inn i det gamle reservekraftverket året etter, og i år tok DNB Eiendom over lokaler like ved.

- Det er blitt bygd veldig mye i Ila og Ilsvika over lang tid, sier Berit Rian, administrerende direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen.

I fjor åpnet i tillegg Te&Tøy, butikken som drevet på frivillig basis gir bort klær og sko til asylsøkere, flyktninger og vanskeligstilte.

- Vi jobber med å tilrettelegge for vekst både i Midtbyen og i resten av Trondheimsregionen. Vi synes derfor det er fint at det skjer ting i sentrene rundt om i byen, sier Rian.

Hun trekker frem Lilleby som et annet eksempel på en bydel i utvikling.

- Lilleby er et eksempel på et område hvor man får mye vekst når det blir boligbygging. Det er naturlig at steder som E.C. Dahls Pub og Kjøkken, Finnes Kafé og Credo etableres når det blir bygd så mange boliger.

Boliger og næringsvirksomhet

Det siste store prosjektet i Ilsvika er de 43 leilighetene og 6 rekkehusene Koteng Eiendom står bak. Det omstridte boligprosjektet har skapt protester fra beboerne i Ilsvikøra, og sluttbehandlingen ble også utsatt av bystyret på grunn av støyforhold.

Med alle klarsignal på plass, pågår byggingen for fullt. Salgsstart på prosjektet ble satt til februar 2016.

- Det er blitt bygd veldig mye i Ila og Ilsvika over lang tid. Når man får en blanding av boliger, kreative arbeidsfellesskap som Atelier Ilsvika og annen næringsvirksomhet i nærheten, gir det grunnlag for å drive butikker og restauranter. Da får man liv både på dag- og kveldstid, sier Berit Rian.