Mandag kveld publiserte International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) informasjon om 214.000 selskaper i skatteparadiser opprettet av advokatfirmaet Mossack Fonseca.

En rekke nordmenn står oppført i databasen. Dersom man søker på «Norway» får man blant annet opp 97 norske adresser.

LES PÅ PLUSS: Tusenvis av selskaper i skatteparadis offentliggjort

Her kan du selv søke

Etter det Aftenposten kjenner til kommer norske myndigheter til å gjøre seg kjent med innholdet i databasen. Økokrim vil hverken bekrefte eller avkrefte at de allerede etterforsker enkeltforhold.

- Vi følger med på Aftenpostens dekning og har god kontakt med Skatteetaten. Men vi kommenterer generelt ikke om vi etterforsker noe eller ikke, sier Økokrim-sjef Trond Eirik Schea til Aftenposten.

Samtid oppfordrer han nå alle nordmenn med verdier i skatteparadiser til å melde seg.

Vil ikke si om de etterforske

- Vi har opprettet et eget telefonnummer som kan brukes av dem som ønsker å legge kortene på bordet og informere om verdier i utlandet som ikke er oppgitt til norske skattemyndigheter, sier Schea.

Økokrim kommer først inn ved konkrete indikasjoner på at en person har plassert penger i skatteparadis og ikke har oppgitt dem til beskatning i Norge.

- Vi følger med på Aftenpostens dekning og har god kontakt med Skatteetaten. Men vi kommenterer generelt ikke om vi etterforsker noe eller ikke.

Lokker med strafferabatt

Schea understreker at det ikke er straffbart å ha penger på konto i skatteparadis, men at det å ikke oppgi dem til beskatning i Norge kan medføre både skattemessige reaksjoner og straffansvar.

- Om et skattesvik fører til straffesak, kommer an på omstendighetene, ikke minst på hvilke beløp det er snakk om, sier Økokrim-sjefen.

- Hvilke fordeler har Ola nordmann ved å ringe til Økokrim og å «legge kortene på bordet»?

- I straffesaker har vi en ordning med strafferabatt som går ut på at den som kommer frem og erkjenner sitt eget lovbrudd, skal ha en vesentlig lavere straff i forhold til den som ikke gjør det.

- Hvor mye strafferabatt kan det være snakk om?

- Det er vanlig at straffen reduseres med opptil en tredjedel, avhengig av omstendighetene. Det har kommet frem opplysninger gjennom avsløringene som tyder på at det kan er blitt begått skattesvik, derfor ønsker vi å informere om ordningen nå, sier Schea.

Grovt skattesvik straffes med bot eller fengsel i inntil 6 år. Schea opplyser at også de nordmennene som ble kjent gjennom databasen i går kveld, kan få strafferabatt i en eventuell straffesak dersom de kommer med vesentlige opplysninger som kan bidra til å oppklare saken.

Deler med Skatteetaten

Aftenposten har funnet over 220 navn på nordmenn i Panama Papers-dokumentene. Langt fra alle ble offentliggjort i går kveld, blant annet fordi mange av dem benytter seg av stråmenn eller andre teknikker for å holde eierskapet skjult. Også de skjulte eierne kan ringe Økokrim og legge kortene på bodet, ifølge Schea.

Økokrims direktelinje for Panama Papers-saker er 23 29 13 33. Økokrim-sjefen sier at folk som ringer dit vil få mer informasjon om ordningen med strafferabatt.

- Informasjon vi mottar vil vi som vanlig dele med Skatteetaten. Poenget er: Den som ender med et straffansvar, vil på denne måten få en vesentlig mildere straff enn det vedkommende ellers vil få. Da er tiden nå.

Schea er så langt ikke overrasket over det som har kommet frem i Panama Papers.

- Vi har pekt på det i våre trusselvurderinger og snakket om det i flere år. Dette er et stort samfunnsproblem, og jeg er glad for den store oppmerksomheten det nå har fått, sier han og understreker at Økokrims ansvar er å etterforske straffesaker.