I enheten skal Arbeidstilsynet, skatteetaten, Nav og politiet samordne innsatsen mot denne typen kriminalitet.

- Etatene har allerede startet arbeidet med å finne egnede lokaler, og vil starte arbeidet innen ganske kort tid, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Det er allerede etablert enheter mot arbeidsmarkedskriminalitet i Bergen, Oslo og Stavanger. I tillegg til Trondheim etableres en enhet i Kristiansand.

- Tilbakemeldingene er svært gode. Etatene har oppnådd gode resultater ved å samordne ressursene. Trondheim er valgt som sted for en ny enhet fordi det er høy aktivitet innen bygg og anlegg i denne regionen samtidig som etatetene er etablert i byen fra før. Etableringen av de nye enhetene er et resultat av budsjettforliket i Stortinget, sier Hauglie.

Kriminalitet i arbeidslivet omfatter flere ulike former for lovbrudd, for eksempel sosial dumping, svart arbeid, trygdesvindel og fiktiv fakturering. Store beløp unndras statskassen.

- Arbeidsmarkedskriminalitet er et økende problem, derfor har Regjeringen lansert en omfattende strategi mot denne typen kriminalitet. Arbeidet vårt skjer innenfor to hovedområder. De statlige ressursene som arbeider med å avdekke slik kriminalitet forenes, og den seriøse delen av bransjen stimuleres og oppmuntres. Kriminaliteten går ut over de seriøse blant annet ved at den skaper konkurransevriding. Den useriøse delen av bransjen unndrar seg sine økonomiske forpliktelser, svindler med fellesskapets ressurser og utnytter ansatte som ofte er i en sårbar situasjon, sier statsråden.

I Oslo og Bergen har større fellesaksjoner mot arbeidslivskriminalitet avdekket omfattende lovbrudd på byggeplasser. Aksjoner i september i fjor avslørte blant annet over 40 millioner kroner i skyldig skatt og arbeidsgiver- og merverdiavgift. Arbeidet på flere byggeplasser ble stanset på grunn av fare for liv og helse. Aksjonene viser der man finner brudd på en etates regelverk, finner man ofte brudd på andres også.

- Når etatetene samarbeider kan vi slå ned på arbeidsmarkedskriminalitet på en mer effektiv og målrettet måte, sier Hauglie.