Etter politiets storaksjon mot bransjen 16. mai, fikk han en bot på 20 000 kroner. Gebyret gis på grunn av manglende føring av personalliste og manglende arbeidstakere i personallisten.

– Jeg har ikke tenkt å betale, jeg har klaget, sier daglig leder Hamza Ali Othman.

16. mai i år slo politiet, Arbeidstilsynet, Nav Kontroll Midt og Skatteetaten til mot 12 bilvaskefirma i Trondheim. Adresseavisen har vært i kontakt med de seks hvor Arbeidstilsynet avdekket mangler (se lengre ned i saken).

Les også: Her bodde og jobbet bilvaskere (Pluss)

Les også: Driver rent i skitten bransje (Pluss)

- Sov ikke inne

Ett av firmaene er altså Othmans Mega 2 Bilvask på Lilleby. Othman er oppgitt over myndighetenes fremgangsmåte:

– 16. mai var en utrolig travel dag. Jeg var syk, og sa at arbeiderne bare måtte skrive seg inn selv når de kom på jobb. Det gjorde de ikke. Og så kom det plutselig åtte stykker fra politi, Arbeidstilsyn og så videre. Det er helt greit at de har kontroll, men det ble veldig voldsomt. De kom tilbake noen dager senere med tolk. Arbeiderne ble veldig skremte, sier han.

Othman mener bildene fra det skitne personalrommet ikke gir et riktig bilde av arbeidsplassen:

– Jeg forsøkte å si at ingen sover der, men de hørte ikke på meg. To av arbeiderne sover i en campingvogn på utsiden. Det var også veldig travelt, så vi prioriterte ikke å holde orden der oppe. Det er ikke så ille som bildene viser, sier han.

- Heller gå på Nav

Til høsten skal det bygges leiligheter på tomten der bilvaskeriet nå ligger.

– Da tenker jeg å gi meg. Jeg skal gå på Nav, da er det i alle fall ingen som plager meg. Nå skaffer jeg jobb både til meg selv og tre andre, men det virker ikke som om det settes pris på.

– Hva burde myndighetene gjøre annerledes?– Det er helt greit at de må ha slike aksjoner, men de trenger ikke å komme åtte stykker på en gang. Jeg mistet mange kunder, det ble kaotisk. De kan komme og sette seg ned her, og så kan vi forklare oss og snakke sammen, sier han.

– I Oslo er det avdekket steder som bare betaler 8 kroner i timen. Myndighetene her sier de vil være føre var her?– Jeg betaler 120 kroner i timen. Jeg tror ingen jobber for 8 kroner. Det er ikke nok, heller ikke i Romania, sier Othman.

Les kommentaren: Ren bil, skitten samvittighet

Uenige etater?

Under aksjonen 16. mai fikk Othman blant annet beskjed om at en person arbeidet ulovlig på stedet.

– Det var fetteren min og han var bare innom fordi han skulle feire 17. mai med oss dagen etter. Han tok toget fra asylmottaket i Grong og hit, og vi har sendt togbilletten hans til Arbeidstilsynet som bevis på at han ikke var på jobb, men bare på besøk, sier Othman.

Arbeidstilsynet har godtatt Othmans forklaring på dette. Skatteetaten har derimot ilagt Othman et gebyr på nærmere 3440 kroner for «manglende arbeidstakere i personallisten», ifølge gebyret. Ifølge Othman dreier dette seg om fetteren hans.

– Arbeidstilsynet har godtatt bilvaskeeierens forklaring, men det gjør ikke dere i Skatteetaten?– Det er ikke nødvendigvis sånn at når Arbeidstilsynet godtar noe, så gjør vi det også. Det er ulike sett av regler vi følger. De sjekker arbeidskontrakter, mens vi sjekker personallisten, sier saksbehandler Martin Molnes i Skatteetaten.

Othman har klaget på boten, og Molnes sier klagen vil bli behandlet som normalt.

Seks bilvaskere fikk pålegg

Til sammen seks av tolv kontrollerte bilvaskefirma fikk pålegg av Arbeidstilsynet i storaksjonen.

Dette sier de ulike om kontrollen:

Fossegrenda Bilvask (pågår)

– Vi synes det er helt greit at politiet og de andre kommer. De var helt korrekte, de gjorde bare sin jobb, ingen problemer. Nå venter vi bare på brev, sier daglig leder Fatmir Berisha.

Leangen Bilvask (avsluttet)

– Alt er i orden. Det var en helt grei aksjon, egentlig. Det kan være irriterende for kundene, men vi forstår at de må gjøre det, sier Qorban Ali Raz M Akbari.

Rosendal Bilvask og Bilpleie Rahim (pågår)

– Jeg har sendt det de har bedt om, det gjaldt blant annet garderobeskap og arbeidskontrakter. Da venter vi på svar fra dem. Det var greit at de kom. De må kontrollere, det skjønner vi, at alt må være i orden, sier Saman Fares Rahim.

Mega Bilvask og Bilpleie (pågår)

– Vi opplevde aksjonen helt normalt. Det var litt å gjøre på HMS-området, og det jobber vi med nå, sier han som styrer vaskeriet mens daglig leder er på ferie. Vedkommende var også på stedet under aksjonen, og sier at den gikk helt greit for seg.

K2000 Bilpleie (avsluttet)

– Vi har alt i orden nå, alle dokumenter er sendt inn, vi har gjort alt de ba oss om. Det er bra at de kommer, de er alltid velkomne her. Vi hadde ingen erfaring med dette fra før. Det er bra med fokus på sikkerhet og bedriftshelsetjenester og så videre, sier daglig leder Satar Jahangiri.

Mega 2 Bilvask (pågår, frist utsatt)

Fikk gebyr på 20 000 kroner. Manglende personalhelsetjeneste fikk utsatt frist fordi virksomheten trolig skal avvikles til høsten.

Les også: Tre utlendinger jobbet ulovlig hos bilvaskefirma i Nord-Trøndelag

Bilvasker utvist

Politiet oppsummer sine resultater etter aksjonen slik: Én bilvasker fra Iran er utvist og anmeldelsen mot en arbeidsgiver er henlagt.

– Det ble avdekket færre brudd etter utlendingsloven 16. mai enn ved tidligere kontroller. Det er blitt en bedring, men fortsatt kan man stille spørsmål ved arbeidsforholdene arbeidstakerne tilbys. Mange lever under svært kummerlige forhold, sier Trond Aune fagleder ved Operativ utlendingskontroll i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Iraneren jobbet i et av bilpleiefirmaene, og hadde ikke lovlig arbeidstillatelse. Han er sendt ut av Norge. Én av arbeidsgiverne som var anmeldt for ulovlig bruk av arbeidskraft, har fått saken henlagt.

Aune sier at politiet har avsluttet etterforskningen i saken fra 16. mai med hensyn til utlendingsloven. Når det gjelder påstanden fra Hamza Ali Othman om at de tre arbeiderne ikke sov på kontoret i andre etasje, men i campingvogna, sier Aune at det var Arbeidstilsynet som mente arbeiderne sov på kontoret. Det sto ikke senger i vogna, men i andre etasje. Da Aune var på en senere kontroll, var campingvogna flyttet fra vaskehallen til utsiden av bygget.

– Othman kritiserer politiet og de øvrige som var med på aksjonen for å storme inn, i stedet for å ta en rolig prat på kontoret. Han hevder dere på denne måten har skremt vekk kunder?

– Vi måtte ha kontroll på dem som jobbet på stedet, og de befant seg i vaskehallen. Vi hadde også en samtale med daglig leder på kontoret. Det ble bestemt å ha en slik kontroll på en dag vi visste det var mange kunder og mange ansatte på jobb. Det har liten hensikt å møte opp en dag de har lite å gjøre.

Faglederen utelukker ikke flere kontroller av bilpleiebransjen. Også andre bransjer har vært gjenstand for tilsvarende kontroller. I fjor ble det funnet feil og mangler hos 30 prosent av de undersøkte.

Mulig trygdesvindel

Avdelingsdirektør Gaute Øren i Nav kontroll Midt-Norge sier de har videreformidlet tre saker til Nav Forvaltning der det er mistanke om trygdesvindel.

– Nav Forvaltning vil sjekke om vilkårene for ytelser er til stede. Hvis de finner noe straffbart, vil vi få saken tilbake og ta stilling til hva som så skal skje, påpeker Øren.

Les også: Fire metoder for å avsløre Nav-svindel (Pluss)

Adresseavisen 5. juni
Det koster innvendig og utvendig vask av vanlig personbil. Foto: OLE MARTIN WOLD