Det skriver TV 2 på sine nettsider.

Ifølge tv-kanalen konverterte den etniske norske mannen til islam i sommer. To måneder etter skal han ha reist til Syria og sluttet seg til Den islamske staten (IS).

Mannen skal ha ringt sin familie og fortalt at han var i Syria. Ifølge TV 2 har de fått opplyst at familien ikke ønsker oppmerksomhet om saken.

Totalt skal minst ti norske konvertitter ha reist til Syria og sluttet seg til IS. Åtte av dem skal være etniske norske.

Adresseavisen skrev i sommer om Joseph Benkhriss fra Trondheim og Algerie som skal ha blitt drept i kamper i Syria.

Ifølge boka «Norsk jihad» ble Benkhriss drept i et rakettangrep få dager etter at han ankom Idlib-provinsen nord i landet. Det er ikke kjent hvilken gruppering Benhkriss kjempet med i det krigsherjede landet.

– 60 har reist

Kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til adressa.no at de ikke kommenterer enkeltpersoner som har reist til Syria, men sier at personer fra hele Norge har dratt det siste halve året.

– Flesteparten av dem er fra østlandsområdet, sier Alsén.

– Hvor mange har reist dit?

– Våre tall er at totalt 60 personer har reist til Syria. 20 av dem har returnert, mens ti er døde, sier hun, men legger til at det trolig er mørketall.

Hun opplyser at PST ikke går ut med hvor mange som har reist fra hver enkelt landsdel.

To grupper dominerer

Ifølge Alsén velger de fleste norske Syria-krigerne å knytte seg til enten IS eller den Al-Qaida-tilknyttede gruppen Nusrafronten.

– Hva gjør dere overfor dem som kommer tilbake?

– Vi gjør en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle, og i enkelte tilfeller kan vi oppsøke personen og ha samtaler, sier hun.

En lovendring i fjor sommer gjorde det ulovlig å delta i eller støtte terrororganisasjoner, og nordmenn som har sluttet seg til IS kan dermed bli tiltalt og straffet.