Ifølge boka «Norsk jihad» ble Benkhriss drept i et rakettangrep få dager etter at han ankom Idlib-provinsen nord i Syria.

Dit hadde han dratt for å delta i krigen mot regimet til president Bashar al-Assad, der radikale islamist-grupperinger dominerer blant opprørerne.

Hylles som martyr

Benkhriss' norske kone var også i Syria da raketten slo ned 3. juni 2013. 33-åringen ble operert, men livet sto ikke til å redde.

«Min kjære Joseph. Jeg er en stolt kone av en martyr», skrev livsledsagersken på Facebook.

Siden har venner og familie lagt ut flere bilder der Benkhriss poserer med våpen.

«Ja, min kjære, du ligner på Osama bin Laden». kommenterer et familiemedlem på et av bildene.

«Savner deg bror. Vi ses i Paradis», skriver en annen.

Familien har også publisert bilder som later til å være tatt etter at Benkhriss er død.

I det norske Folkeregisteret er ikke Benkhriss registrert som død, men det kan ha sin naturlige forklaring, forteller underdirektør Harald Hammer i Skattedirektoratet.

– For at norsk utenriksstasjon skal sende en slik melding, må de ha dokumentasjon fra myndighetene i landet vedkommende dør, sier han.

Det kan være krevende å skaffe i et land i krig.

Flyktet fra Algerie

De norske krigernes skjebne har fått nye aktualitet etter at PST torsdag fortalte om en konkret terrortrussel mot Norge. Trusselen skal stamme fra islamistgrupperinger i Syria, men Adresseavisen har ingen grunn til å tro at nettverket rundt Joseph Benkhriss har noen befatning med saken.

Benkhriss-familien flyktet fra borgerkrigen i Algerie i 1994. Da var eldstesønnen Joseph Benkhriss 14. Etter ni år i Trondheim, flyttet foreldrene til Levanger i 2003, der faren blant annet drev et muslimsk trossamfunn. Joseph ble i byen helt fram han flyttet til Oslo i 2005, ifølge Folkeregisteret. Noen år seinere flyttet faren etter.

Naboer i boligstrøket på Kattem i Trondheim husker så vidt familien fra Algerie, men ingen kan huske at de skilte seg ut på noen måte. Men familien som i dag bor i leiligheten, forteller at de i flere år mottok bøker fra en muslimsk organisasjon adressert til de tidligere beboerne.

Benkhriss skal ha vært i ledelsen for en videokiosk i Fossegrenda, som raskt ble slått konkurs. Men ingen Adresseavisen har snakket med, kan huske den unge mannen.

Drev gjøn med PST

Forfatter Lars Akerhaug skriver i boka «Norsk jihad» at Benkhriss var inne til bekymringssamtale hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST) allerede i 2009. «PST lurte på om jeg hadde en AG3 hjemme. Finn dere en bedre tyster», skrev Benkhriss på Facebook året etter, ifølge boka.

Våren 2013 skal han plutselig ha begynt å legge ut bilder og videoer av hellige krigere, samt oppfordringer om å dra til Syria. Så, 31. mai, legger han ut denne meldingen etter å ha forlatt Norge:

«PST er skitne griser…(..) dere burde ta ransakingskurs på nytt….I Gucci-vesken min var det over ti tusen euro som du ikke så».

Nære familiemedlemmer av Benkhriss, bosatt i Oslo, har også postet en mengde bilder og propaganda for hellig krig på sine Facebook-profiler. Flere av dem bruker bilde av Joseph som profil- eller forsidebilde.

«Jihad er det høyeste punktet i islam», står det på et av propagandabildene. Et annet viser USAs og Israels flagg på den ene siden, og svarte, hellige krigere på den andre.

En nær slektning av Benkhriss sto i 2011 fram i Aftenposten og fortalte at han og hans venner følte seg utstøtt i Norge.

– Vi behandles som jødene

– Etter min mening blir muslimer nå behandlet som jødene i annen verdenskrig. Vi blir angrepet. Og når du blir angrepet et tilstrekkelig antall ganger, er det lett å få følelsen av å ikke passe inn, sa han.

De siste ukene er Syria-bildene på Facebook erstattet av svært sterke bilder fra den pågående bombingen i Gaza. Også kampen mot et forbud mot hodeplagget niqab i Norge engasjerer slektningene.

Organisasjonen Profetens Ummah, som er blitt talerør for flere av de mest kjente islamistprofilene her til lands, skriver på sine nettsider at Jihad – hellig krig – er en plikt for en retttroende muslim.

«Jihad er en av de beste gjerningene man kan utføre i islam (..) De vantro konspirerer mot oss i dag, som aldri før. (..) Grunnene til at fiendene av Allah lykkes i å beseire noen muslimer og ta over deres land, er fordi at muslimene har mistet sin gnist og kjærlighet for martyrdom», skriver organisasjonen.

Adresseavisen har forsøkt å komme i kontakt med flere i Benkhriss nærmeste familie for å få deres versjon av hendelsen i nord-Syria, men uten å få svar.

Nær familie av den avdøde Syria-krigeren Joseph Benkhriss ha lagt ut en mengde propagandabilder for hellig krig på Facebook.
Oppvekst: I dette boligområdet på Kattem bodde Syria-kriger Joseph Benkhriss. Foto: Ståle Langørgen, ADRESSEAVISEN