– Selv om det meste har gått bra til nå er det noe som er litt utfordrende. Blant annet kan det være vanskelig å skjønne hva barna sier, men vi skjønner jo hverandre til slutt, sier Adrian Sørgård Kregnes.

Mandag var første dag på jobb i barnehagen for Sørgård Kregnes og de andre elvene fra Gimse ungdomsskole. Dagen startet klokken åtte med frokost for barna i barnehagen, etterpå sto lek og moro utendørs på planen. Å stå opp tidlig for å dra på jobb i vinterferien er ikke noe problem for Sørgård Kregnes.

– Å få muligheten til å jobbe i en barnehage hørtes veldig spennende ut. Siden jeg ikke hadde noen andre planer for vinterferien var dette noe jeg ville gjøre.

Motivasjonen for å jobbe i barnehagen er ikke pengene de tjener, forteller Sørgård Kregnes.

– Vi får litt betalt for å være her, men det er ikke derfor jeg er her. Dette er en god erfaring som jeg kan lære mye av. Jeg kan godt tenkt meg å jobbe i en barnehage i fremtiden.

Like mange menn som kvinner

Brekkåsen Idrettsbarnehage er en av få barnehager i landet hvor det jobber like mange menn som kvinner. På landsbasis er det drøye elleve prosent av barnehagearbeiderne som er menn. Hjørvard Bjørnbeth, daglig leder i Brekkåsen Idrettsbarnehage, har siden oppstarten av barnehagen i 2012 aktivt prøvd å rekruttere menn inn i barnehageyrket.

– Da vi startet opp barnehagen i 2012 var det bare 6 av 21 ansatte som var menn. Det var ikke mangelen på mannlige søkere som var problemet, men mangelen på kvalifiserte søkere. Vi kan ikke ansette menn bare fordi de er menn, sier Bjørnbeth.

«Barnehagekompis»

Det er gjennom prosjektet «Barnehagekompis» at guttene fra Gimse ungdomsskole får muligheten til å oppleve jobbhverdagen i barnehagen. Bjørnbeth håper at flere menn får øynene opp for den viktige jobben som gjøres i barnehagene rundt om i landet, og at jobbing i barnehager ikke er en jobb som forbeholdt kvinner.

- Vi håper at prosjekter som «Barnehagekompis» kan være med på å endre holdningene til menn om hva barnehagejobben går ut på, og at dette vil øke rekrutteringen av menn, sier Bjørnbeth

– Jeg forventet hypre barn

Oscar Trondsaune (15) synes at det er viktig at flere menn begynner å jobbe i barnehagene.

– For meg er likestilling viktig, og jeg synes det er bra at det jobber så mange menn i denne barnehagen, sier Trondsaune.

Han er usikker på om han har lyst til å jobbe i en barnehage i fremtiden.

– Jeg liker å jobbe med barn og dette er en veldig god erfaring, men jeg er usikker på om det er dette jeg vil gjøre i fremtiden, sier Trondsaune.

Dagen så langt har gått bedre enn Trondsaune forventet.

– Jeg trodde det skulle vær veldig mange hypre barn her, men det har gått greit til nå. Noen har vært litt skeptiske til oss, men det må man nesten bare forvente, de kjenner oss tross alt ikke fra før av.

Må søke om jobb

Brekkåsen Idrettsbarnehage har tatt imot elever fra ungdomsskolen i flere år. Før elevene får seg jobb må de både sende inn en jobbsøknad og møte opp på et jobbintervju.

– Vi har fått flere tilbakemeldinger fra foreldre som synes det er bra at elevene må gjennom denne prosessen. Når elevene blir tatt på alvor, tar de også jobben seriøst, sier Bjørnbeth.

– Vil ha flere menn

«Barnehagekompis» eller «Lekeressurs» som det egentlig heter, er et samarbeid mellom Østlandsforsking, Likestillingssenteret på Hamar, Dronning Mauds Minne Høgskole (DMMH) og utvalgte barnehager. Det er Kari Emilsen, førstelektor i samfunnsfag ved DMMH, og Elin Birgitte Ljunggren, førsteamanuensis ved DMMH, som følger opp prosjektet ved Brekkåsen Idrettsbarnehage.

– Hensikten er å gi guttene innblikk i arbeidet i en barnehage og gi de lyst til å utdanne seg til en jobb i barnehagen. I dette prosjektet skal vi jobbe sammen med de deltagende barnehagene for å utvikle og spre tiltaket, sier Emilsen.

Emilsen håper at de kan bruke de erfaringene de gjør seg på andre områder der kjønnsbalansen også er skjev.

– Det er jo ikke bare i barnehager at kjønnsdelingen er skjev. Det ser vi også blant sykepleier og ingeniører. Håpet er at vårt forskningsprosjekt kan være med på å utjevne disse forskjellene, sier Emilsen.

LES MER OM VINTERFERIEN: Hyttefelt med snøhuler og varm kakao

Kari Emilsen håper at deres forskningsprosjekt kan bidra til at flere gutter velger barnehagelærerutdanningen. Foto: Nils H. Toldnes