Mange har engasjert seg i debatten på Adresseavisens Facebook-side etter at Presthus gård og Vikåsen barnehage endrer karnevalet fordi barna kler stereotyper. Flere tar til orde for at de ikke mener det er et problem at jenter kler seg i prinsesse-kostymer, mens gutter kler seg ut som superhelter.

«At jenter kler seg ut som prinsesser og gutter som for eksempel superhelt ser ikke jeg på som ett problem og kan dermed si at jeg ikke er enig i dette!», skriver en person på Facebook.

Andre mener det er naturlig at gutter og jenter kler seg ulikt.

«Det bærer snart helt galt av sted. Jente , gutt ....er ulike kjønn og kommer alltid til å kle seg ulikt.... som voksne også. Og har alltid kledd seg ut for karneval. Det er nok ikke der innsatsen må settes inn for å få bukt med kroppspress. Har vi glemt at vi kan snakke med hverandre. Anerkjenne forskjeller og godta forskjeller,» skriver en annen.

LES OGSÅ (PLUSS): Nå vokser barnehagekøen i Trondheim

- Vi foreldre har litt av skylden

Andre opplever at barna ikke ønsker å kle seg ut med kjønnsstereotypiske kostymer.

«Ikke enig da jeg har ei skikkelig jente jente som vil børe Spiderman og ikke prinsesse... Og man kan vel også si at vi foreldre har litt av skylden til at det blir slik... Kanskje må vi bare bli flinkere til å vise alternativer for barna,» skriver en person.

«La nå unger være unger og aksepter er de er av forskjellig kjønn og har ulike ting de er opptatt av. Verden går ikke under fordi kjønn ikke er utradert i barnehagen. Det sørger samfunnet for senere», mener en annen.

LES OGSÅ (PLUSS): Kjønnsdeler svømmingen på grunn av kroppspresset

- Ingen er lik

Flere er også enig i at kjønnsstereotypene er tydelige allerede fra barnehagealder.

«Greit å være forskjellig. Men ikke ut fra kjønn. Ingen er lik og det holder på å forsvinne. Barn er mer "uniformert" i dag enn tidligere. Det forventes at gutter liker det, og jenter liker det. Ta en tur på lekebutikk og klesbutikk så ser du stereotypiene. Foreldre klager jo på at det ikke er mulig å få i klær uten superhelt eller prinsessemotiv. Likestilling handler om like muligheter og at man ikke skal bombarderes med forventninger fra verden om hvem du skal være ut fra kjønn. Det er stort press om dette i barnehagealder,» skriver en Facebook-debattant.

«Hva med gutten som også vil være prinsesse da? Eller jenta som vil være Spiderman?,» påpeker en annen.

En person mener det er bra å endre karnevalet fordi ikke alle har penger til kostymer:

«Kutte ut karneval er bra. Det fører til at noen barn blir satt utenfor. Noen har råd til flotte utstyr, mens andre ikke.»

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.