Det sier Rune Olsø (Ap). Han synes det er interessant at sykehusdirektør Nils Kvernmo vil bøte på problemene ved å opprette en egen sykehjemsavdeling på St. Olav.

Bystyret i Trondheim behandler torsdag saken rundt utskriving av pasienter fra St. Olavs Hospital. Det har oppstått en konflikt mellom sykehuset og Trondheim kommune om pasienter som sykehuset mener er ferdig behandlet, og som skal sendes tilbake til kommunens omsorg.

LES BAKGRUNN: Sengekapasiteten til St. Olavs er sprengt

Den nye samhandlingsreformen som Stortinget har vedtatt legger opp til at kommunene må betale 4300 kroner i døgnet for pasienter som er ferdig behandlet på sykehus, og som må være der til kommunen er klare med et omsorgstilbud. I fjor betalte Trondheim kommune over 27,3 millioner kroner til St. Olav for slike pasienter.

Sykehjem på sykehuset

Olsø fremmer nå forslag om at St. Olav bør gå videre med tankene Nils Kvernmo lanserte i Adresseavisen torsdag om en egen sykehjemsavdeling på St. Olav. Men i motsetning til sykehusdirektøren forutsetter Olsø at det her er snakk om pasienter som enda ikke er skrevet ut av sykehuset.

– Dersom St. Olav ønsker å opprette en sykehjemsavdeling for pasienter som ikke er utskrivingsklare, så er dette et forslag man bør utrede nærmere. Forutsetningen er selvsagt at en slik avdeling har spesialkompetanse på å behandle pasienter som ennå ikke er klare for utskriving. Det er også en selvfølge at det er sykehuset som skal finansiere en slik ordning. Pasienter som ikke er friske nok til å skrives ut fra sykehus er det sykehuset og statens ansvar å betale for, sier Rune Olsø.

Pasientene er ikke friske nok

En samlet kontrollkomité i Trondheim kommune retter i sin innstilling til bystyret hard kritikk mot den praksis St. Olav har med å skrive ut pasienter og sende dem tilbake til kommunes eldreomsorg. Rune Olsø viser til kommunerevisjonens gjennomgang av en rekke utskrivingstilfeller, og peker på at fagfolk i kommunen en rekke ganger har påpekt at pasienter som skrives ut fra sykehuset ikke er friske nok til å skrives ut.

Skal ikke være tvil

– Det er legene ved sykehuset som skal gjøre disse vurderingene, men de er presset selv. Kommunens revisjon viser til tilfeller der sykehuset skriver ut pasienter fra sykehuset før de er friske nok til det. Dette er en uakseptabel praksis som må opphøre. Føre var-prinsippet må gjelde, er det tvil om at en pasient kan skrives ut, så skal vedkommende få være på sykehuset. Jeg forstår at sykehuset er presset på å skrive ut pasienter, men Trondheim kommune kan ikke akseptere at syke sendes hjem eller til sykehjem og helsehus før det er friske nok til det, slik vi har sett eksempler på. Slikt går utover den grunnleggende pasientsikkerheten, sier Olsø.

Trenger flere plasser

Olsø mener ingen er tjent med en «krig» mellom sykehuset og kommunen i denne saken. Han har et bredt politisk flertall bak seg i kravet om en ny føre var-praksis for utskriving av pasienter. Samtidig ser byens politikere behov for tiltak også internt i kommunen. I forslaget til bystyret, legges det opp til å øke kapasiteten på mottak i kommunen av pasienter som kommer fra sykehuset ved å fortsette utbygging av sykehjemskapasiteten og øke effektiviteten ved Øya helsehus til å ta imot flere som er klare for utskriving.

– Sykehuset, staten og regjeringen må rydde opp i de forhold de står ansvarlige for, så må et tverrpolitisk flertall i Trondheim ta vårt ansvar å øke mottaksapparatet. Vi må få en bedre flyt i systemet, men ikke gjennom å skrive ut pasienter som ikke er klare til å reise fra sykehuset, sier Olsø.

Partikollega og stortingsrepresentant i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Karianne Tung, har uttalt at poliklinikker og operasjonssaler ved St. Olav bør utvide åpningstiden.

- Komplett fallitt

– Sykehuset er ikke noe sykehjem. La private institusjoner ta seg av de utskrivningsklare.

Kommunalråd Yngve Brox (H) synes sykehusdirektørens løsning er dårlig og dyr.

– En komplett fallitterklæring av sykehusdirektøren, sier Brox.

Det er kommunens ansvar

Han understreker at utskrivningsklare pasienter er kommunens ansvar, men han vil ut å kjøpe helsetjenesten som skal ta seg av dem.

– Det vil bli rimeligere for kommunen å leie plasser i private institusjoner, enn det er å betale St. Olav for å ta seg av denne pasientgruppen. Dessuten vil en slik løsning være mer fleksibel. Dersom vi kjøper tjenester, vil det også være lettere å ta dem ned når det ikke lenger er like stort behov. Eller vi kan øke innsatsen når det er topper.

Brox mener disse tjenestene til enhver tid må være skreddersydd behovet kommunen har. Og at det på kort sikt er den beste løsningen på akutt opphopning av pasienter på vei ut av sykehus.

Private er ikke nok

– På sikt er ikke dette nok. Jeg mener at tjenester vi kjøper ute, må sidestilles med med kommunens egen utbygging av helsehus. Vi trenger også en styrking av den hjemmebaserte omsorgen, slik kommunaldirektør Helge Garåsen også har uttalt.

Brox sier han mener kommunen vil kunne spare penger på å hente helsetjenestene ute.

– Utskrivningsklare pasienter har ulike behov. Bak de 27,3 millionene vi årlig betaler St. Olavs Hospital er det et differensiert bilde av pasienter med ulike behov etter at de kommer ut av sykehus. De som ikke skal hjem, trenger kanskje rehabilitering, noe som ikke er like kostbart som en full sykehjemsplass. Jeg tror kommunen kan spare millioner på å ta seg av denne pasientgruppen selv.

Tok opp saken i fjor

Høyres kommunalråd mener problemene Trondheim kommune nå er oppe i med pasienter som kommer ut fra St. Olav kunne vært unngått.

– Vi tok opp dette spørsmålet i formannskapet i februar i fjor. Da pekte vi på at kommunen burde bruke private institusjoner for å øke kapasiteten på pasienter som ble skrevet ut. Flertallet i formannskapet avviste dette. Nå når rådmannen antyder at dette er en løsning, er det plutselig interesse for en slik løsning. Saken beviser det vi har hevdet lenge, flertallet har en slags allergi mot private løsninger, sier Yngve Brox.