På Trønder-Avisas siste partibarometer for Stjørdal ligger MDG an til å få tre seter i kommunestyret og dermed komme på vippen mellom den borgerlige blokken ledet av sittende ordfører Ivar Vigdenes (Sp) og utfordreren Arbeiderpartiet og SV.

LES PLUSSKOMMENTAR: Dette er årets trønderske valgthriller

- Jeg tillater meg selv å tenke høyt nå. Vi vil mest sannsynlig samarbeide mot venstresiden, sier listetopp Tommy Reinås (MDG).

Han har drukket kaffe med Vigdenes og snakker godt med Joar Atle Håve (Ap). Hittil har han ikke flagget side, men nå forklarer han hvorfor han mest sannsynlig vil støtte Ap - noe som kan bety slutten på 16 år med borgerlig styre:

- Håve har en mer åpen holdning. Han ser på formannskapet og kommunestyret som et politisk verksted. For lokaldemokratiet er det ikke bra med en sånn inngrodd blokktankegang som vi har sett i Stjørdal de siste årene, sier Reinås.

Han ser for seg et valgteknisk samarbeid, for han er ikke interessert i «å binde seg på hender og føtter».

Les også: Slik prøver Stjørdal SV å vinne flere velgere

Les også: Hvilket parti er du mest enig med i Trondheim? Ta vår valgomat.

Mener Sp er grønne

På ordførerkontoret i Kjøpmannsgata sitter Vigdenes. «Rock'n'roll-ordfører» og «cowboy», kaller Trønder-Avisa han. «Solkonge», skriver VG om den unge ordføreren. Ute regner det imidlertid tett denne dagen.

- Jeg vil klamre meg fast det jeg klarer. Vi gjorde en god måling nå sist, og vi gjør det bedre i valg enn på målinger, sier han om Sps posisjon i Stjørdal.

- Hva tenker du om MDG?

- Jeg er åpen for å samarbeide med dem. Vi leverer god miljøpolitikk i Stjørdal, og Sp står seg vel så godt på miljøpolitikk som MDG, sier Vigdenes.

- Tror du folk flest er lei av blokkpolitikken i Stjørdal, krangling og steile fronter?

- Det er fordeler og ulemper med blokkpolitikk. Fordeler er at det tydeliggjør politiske ulikheter og retningsvalg i spørsmål som eiendomsskatt og grendeskoler. Ulemper er at klimaet kan bli forsuret.

- Hva menes med forsuret?

- Jeg kom utenfra for to år siden og vil ikke fokusere på det som har vært, men det som skal komme, sier Vigdenes.

Les også: Vil bygge skyskraper midt i Stjørdal sentrum

Les også: - Det er begynnelsen på noe som kan vokse og gro

Kranglefanter?

For det er ingen hemmelighet at det har vært en god del konflikter i Stjørdal, blant annet rundt gigantprosjektet kulturhuset Kimen. Så mye krangel har det vært, at lokalavisa Stjørdalens blad tidligere i år skrev en sak med tittel «Denne saken krangler ikke politikerne om».

Joar Atle Håve (Ap) mener det er mest sannsynlig at han blir ordfører.

- Det er noen maktstrukturer som har satt seg etter 16 år, som trengs å mykes opp. Folk flest er veldig misfornøyde med kvasiparlamentarismen som eksisterer her. Vi trenger et mer levende demokrati, sier Håve.

I ordførermålingen til Trønder-Avisa er han mer populær enn Vigdenes, men mindre populær enn det han var for fire år siden.

- Hva skal du gjøre for ikke å fremstå som en «kranglefant»?

- Folk oppfatter meg kanskje sånn fordi vi er kritiske og har vært 16 år i opposisjon. Kanskje jeg oppfattes mindre konstruktiv enn jeg er. Men de som kjenner meg, oppfatter meg ikke som en kranglefant. Hvis vi vinner valget, vil jeg være en god vinner. Det er mange som har gode ideer å ta med seg, sier Håve.

- Har du tapt på å være så kritisk til kulturhuset, som nå oppleves som noe positivt av veldig mange?

- Folk klarer å ha to tanker i hodet samtidig: Det er et flott hus, men det har kostet. Nå har de bygget Kimen, så skal vi bygge skole og barnehage, sier Håve, som går til valg på 10 millioner til grunnskolen og bedre voksentetthet i barnehagen.

Han har litt dårlig tid denne dagen, han skal nemlig hente Jonas Gahr Støre på Værnes. Neste uke kommer Ap-nestleder Hadia Tajik.

- Vi får stor støtte og oppmerksomhet fra partiet sentralt, slår ordførerkandidaten fast.

Tajik sier dette om valgthrilleren i Stjørdal:

- Stjørdal er en folkerik kommune i vekst. For at flest mulig skal kunne ta del i den utviklingen, trenger kommunen en ordfører som kjemper for fellesskapsløsninger og gode velferdsordninger. En ordfører som prioriterer større lærertetthet og styrking av eldreomsorgen. Jeg gleder meg derfor til å besøke Stjørdal på torsdag og støtte Joar Atle Håve i innspurten, sier Tajik.

Adresseavisens kommunerevisjon

Denne saken er en del av Adresseavisens kommunerevisjon. Før høstens valg besøker vi utvalgte kommuner og tar tempen på lokalpolitikken:

Fra Orkdal:

Les også: Yassin vil tale innvandrernes sak

Les også: Orkdal har fått sin egen Marvin

Fra Malvik:

Les også: - Vil vise andre at det går an

Les kommentaren: Personstrid og utbrytere øker spenningen

Fra Melhus:

Les også: - Mange passer ikke inn i partipolitikken

Les kommentaren: En vraket varaordfører og en folkekjær sanger kan avgjøre valget i Melhus

foto
foto
Tommy Reinås (MDG) mener det er mer sannsynlig at han støtter et maktskifte i Stjørdal enn at han samarbeider med sittende ordfører Ivar Vigdenes. Foto: Berit Baumberger
foto
På ordførerkontoret i Kjøpmannsgata sitter Vigdenes. «Rock'n'roll-ordfører» og «cowboy», kaller Trønder-Avisa han. «Solkonge», skriver VG om den unge ordføreren. Foto: jens søraa