foto
Mangler det viktigste: Brattøra er stjerneeksempelet på at summen er mer enn hver enkelt del. Bydelen har mange flotte bygg og attraksjoner, deriblant Pirbadet, Rockheim og landets største kongresshotell. Likevel er området stein dødt etter arbeidsdagens slutt. Spesielt livlig er den desverre ikke på dagtid heller. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen

Kan alle som synes Brattøra er blitt vellykket rekke opp hånda? Spørsmålet er ikke mitt, men ble nylig stilt på et stort folkemøte om byutvikling. Pengesterke utbyggere var nok ikke i flertall i den fullsatte salen på Dokkhuset, men like fullt: Det var ikke ei hånd å se.

Representativt eller ikke. Det var ikke en kompliment til et område som har hatt alle forutsetninger for å bli Trondheims mest spennende bydel. I en stor by skal en lete lenge etter mer attraktivt areal enn havneområdene. I dag blir jeg glad og trist på samme tid av å rusle på Brattøra. Bydelen har på en måte alt, men mangler også det viktigste: Folk som trives.

Les også kommentaren: Økonomenes guide til framtida

Brattøra er stjerneeksempelet på at summen er mer enn hver enkelt del. For hva har ikke Brattøra av attraksjoner? Rockheim, Pirbadet, Norges største kongresshotell og byens eneste skybar. Etter hvert har det også kommet på plass en gangbru og en utrolig stilig strandpromenade. Et stort innovasjonssenter, mange av byens største bedrifter og et statlig direktorat gjør at mange tusen har sitt daglige virke på Brattøra. I tillegg kommer BI med sine studenter, hurtigbåtterminalen og så Hurtigruta da. Bare Hurtigruta er en attraksjon i seg selv. I alle fall i alle andre byer enn Trondheim.

Likevel har Brattøra blitt det motsatte av en soveby. Bydelen er stein død etter arbeidsdagens slutt. Spesielt livlig er den dessverre ikke på dagtid heller. Det er lite på gateplan som inviterer folk inn. Ingen kafeer, ikke så mye som en liten, brun pub å gjemme seg bort i. Skal du ta en kopp kaffe må du inn i et av byggene og ta heisen. Eller du kan kjøpe den på en automat hos Rema 1000. Brattøra er blitt stedet du haster forbi for å komme til et eller annet. Var dette virkelig planen for byens indrefilet?

Neppe. Brattøra gir oss en ny byrytme, skriver eiendomsutvikleren Entra på sine hjemmesider og fortsetter: «Brattøra er et åpent og levende byrom som er litt annerledes enn resten av byen. Et byområde som ikke har noen stengetid». Det høres fint og flott ut, men har dessverre lite sannhet i seg. Som slagord flest kanskje, i alle fall hvis de skal beskrive et sted i Trøndelag.

Les også kommentaren: Det nye mediehuset

I dag er alles blikk rettet mot Nyhavna. Etter årelang strid om hva byens havneområder skal brukes til, er det nå lagt ut på høring en ny kommunedelplan for Nyhavna. Nyhavna har alle muligheter til å bli det Brattøra ikke ble. En myldrende bydel som rommer boliger, næring, industri, kultur og ikke minst folkeliv. Onsdag inviteres byens befolkning til et åpent møte for å informere om og få innspill til planforslaget. Det vil nok ta noen år før vi ser konturene av en helt ny bydel reise seg. Men arbeidet starter nå.

Da håper jeg byens innbyggere kjenner sin besøkelsestid. Vi kan ikke la planleggerne og utbyggerne nok en gang glemme det viktigste i en by. Det hjelper ikke med mange flotte bygg hvis det ikke er trivelig å være der.

Les også kommentaren: Håp for skakke brygger