Rune Sagen oppdaget et stort isflak i Stjørdalselva på 500 meters avstand da han var ute og kjørte bil. Han forteller at han har sett slike issirkler i den samme elva tidligere, men aldri av en slik størrelse.

- Det var sykt stort, jeg fikk helt sjokk da jeg så det, forteller han til Adresseavisen.

Flaket var ifølge Sagen over 40 meter i diameter, noe han mener er svært sjeldent. Han er mye ute i skog og mark, og har sett lignende isformasjoner tidligere. Han forteller at det ikke er så uvanlig. Likevel var størrelsen overraskende for Sagen.

- Det er et fenomen hvor mye må stemme for at det blir så vanvittig stort, sier han.

Det var Stjørdalens Blad som først omtalte saken.

Naturlig fenomen

Forsker Reidun Skaland ved Meteorologisk institutt forklarer at fenomenet kalles is-sirkler eller is-skiver. Sirklene kan bli mer enn 15 meter i diameter. Det er et naturlig fenomen som oppstår i elver når vannet beveger seg sakte og det er kaldt.

- Fenomenet er relativt sjeldent, men har oftest blitt observert i Skandinavia og Nord-Amerika, forteller hun.

Skaland forklarer at is-sirkler ofte blir dannet i yttersvingen av ei elv, der rennende vann bryter opp isen som holder på å danne seg. Dette skaper en rotasjon av isflaket. Den roterende isen skraper borti isen rundt, som er årsaken til at den får en form som en rund skive.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Ingen rekord

Størrelsen til isflaket i Stjørdalselva er ingen rekord, men er ikke helt vanlig ifølge Skaland. TV2 skrev for ett års tid siden om en is-sirkel på 80 meter i diameter i Gudbrandsdalslågen, ei elv i Oppland fylke.

Adresseavisen har tidligere skrevet om det lignende fenomenet «pannekakeis» som ble observert i en bekk ved Budalsvatnet på Hitra.

foto
Rune Sagen oppdaget det uvanlig store isflaket i Stjørdalselva. Foto: Privat