Stjørdal:

Forsvarsministeren åpner blant annet for utbygging på Værnes for å legge til rette for å ta imot flere soldater fra det amerikanske marinekorpset.

Regjeringen åpnet i sommer for å ta imot inntil 700 soldater, en mer enn dobling fra dagens 330 soldater. Så langt er det imidlertid ikke klart hvor mange soldater fra den rotasjonsbaserte styrken, som skal ha tilhold på Værnes og hvor mange som skal være i Bardufoss i Troms. Bakke-Jensen sier han regner med en avklaring omkring dette i løpet av relativt kort tid.

- Vi har svart positivt på forespørselen vi fikk fra amerikansk side. Det kan bli aktuelt med investeringer når vi vet mer om hvordan de ser for seg fordelingen av soldatene. Men det er ikke klart ennå, sier forsvarsministeren.

Her kan du lese Adresseavisens intervju med det amerikanske marinekorpsets Europa-sjef, om Norge og Værnes: - Vi er klare til å komme til Norge med flere soldater

På plass innen 2025

Adresseavisen har tidligere fått opplyst at oppbyggingen av skolesenteret på Værnes er ca. to år forsinket. En absolutt siste deadline for flyttingen av Luftforsvarets skolesenter fra Kjevik til Værn innen på 2025. Dette fastholder forsvarsministeren fortsatt.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen besøkte Værnes onsdag.

- Det betyr at vi samler Luftforsvarets utdanninger på Værnes. Herunder også at vi flytter utdanningsbiten fra Ørland hit, sier Bakke-Jenssen.

Planen var opprinnelig at Værnes også skulle huse Luftforsvarets befalsskole. Det var også nevnt som mulig lokalisering for en felles befalsskole for alle våpengrenene. Før jul i fjor ble det imidlertid klart at Forsvaret samler befalsskolene på Sessvollmoen. Forsvarsministeren sier Forsvarets utdanningsreform har vært en årsak til forsinkelsene på Værnes.

- Det er kommet noen justeringer, men langtidsplanen for Forsvaret ligger fast. Det er en omfattende plan, men vi skal følge den, sier forsvarsministeren.

Flere forsinkelser

Nettopp usikkerheten rundt den amerikanske styrken og plassbehovet deres, er en av de viktigste grunnene til at oppbyggingen av skolesenteret er forsinket. Den viktigste grunnen er imidlertid gigantøvelsen Trident Juncture.

Under øvelsen vil trolig 3–3500 soldater fra det amerikanske marinekorpset være forlagt på Værnes. De første av disse er allerede på plass for å forberede mottak av soldatene og store mengder materiell. Inne på leirområdet ved Værnes garnison står nå allerede flere store telt klare for å ta imot soldatene som kommer.

Nå utarbeides en ny plan for leiren slik at arealet innenfor gjerdet utnyttes på best mulig måte, ifølge forsvarsministeren. Trolig vil byggestart for nye anlegg på Værnes kunne skje kort tid etter at gigantøvelsen er over.

Positive signaler

Forsvarsministerens besøk i Stjørdal og møtene med representanter for Stjørdal kommune og lokale politikere, der blant annet utfordringene rundt Værnes, ble diskutert, tolkes som et signal om at Værnes er viktig for Forsvaret fremover. Med på møtene var også representanter for Forsvarsdepartementet som jobber med utbyggingsprosjekter.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) kom med positive signaler til stjørdalsordfører Ivar Vigdens (Sp) (til v.) under besøket på Værnes onsdag.

En fornøyd stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) møtte i går pressen sammen med forsvarsministeren.

- Signalene vi får er at det skal satses på Værnes, sier Vigdenes.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen besøkte Værnes onsdag. Foto: Håvard Jensen Haugseth, Adresseavisen